"Вистояли якимось дивом", або підсумки туристичного сезону у Криму

Туристичний сезон у Криму добігає кінця, і окупаційна влада вже поспішила розповісти про небувале зростання потоку відпочиваючих порівняно з минулим роком. Щоправда, місцеві жителі і представники туристичної сфери не так оптимістично підбивають підсумки сезону, що минає.

"Туристи були, провал чи колапс сезону не стався, це факт. Людей було трохи більше, ніж минулого року, це теж факт. А ось далі йде безліч нюансів, про які місцева влада не хоче говорити вголос.

По-перше, зростання туристів спостерігалося виключно в порівнянні з минулим – найпровальнішим роком. Якщо ми говоримо про сезони 2016-2021 рр., це літо було катастрофічно провальним. По-друге, туристів побільшало виключно у бюджетному сегменті, який цього року ще більше подешевшав. По-третє, стало ще більше відпочиваючих, які їхали за безкоштовними або пільговими путівками. Всі ці нюанси перекривають той невеликий приріст за кількістю туристів, про який говорить влада. Однією кількістю туристичну сферу не підтримаєш", – розповів директор одного з кримських турагентств Михайло.

Віце-президент Асоціації туроператорів росії – Сергій Ромашкін вважає, що Крим показав у літньому сезоні-2024 "видатний, але не рекордний результат".

"Ми цим сезоном надзвичайно задоволені, Крим був одним із найпопулярніших напрямків на Чорноморському узбережжі. Загалом потік туристів зріс відсотків на 30-35", – цитують його росЗМІ.

Окремо він говорить про те, що зростає кількість поїздок до Криму через "нові регіони". Про це заявляє і окупаційна влада регіону.

"Якщо минулого року ця дорога лише починала освоюватися туристами, то цього року близько 7-8% відпочиваючих, які їдуть на автомобілях, приїхали через Мелітополь та Джанкой. Тому навантаження на Кримський міст знизилося", – зазначив Сергій Ромашкін.

Так званий голова Криму Сергій Аксьонов називає навіть вищі цифри – нібито 11% туристів приїхали на півострів через окуповані регіони (у Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях).

За словами однієї з кримських ріелторок, кількість туристів, які їдуть "новими регіонами", справді зростає, причина – великі черги на Кримському мосту.

"А хто хоче влітку у спеку стояти по кілька годин у черзі на міст, який через тривоги постійно закривається? Плюс ретельний огляд автомобіля та всіх речей. В'їзд на Кримський міст зараз охороняється як Кремль – це у нас так жартують, і не всім подобається такий порядок, тому дедалі більше тих, хто ризикує та їде через зону бойових дій. До того ж, на багатьох впливає інформація від українських ЗМІ про те, що Кримський міст ось-ось буде атакований і зруйнований, тому вони обирають єдиний альтернативний маршрут", – розповіла вона "ОстроВу".

Що ж до постійних тривог та атак безпілотників на півострів, то туристи та кримчани здебільшого до цього звикли та адаптувалися, зазначають місцеві жителі.

"Всі в очікуванні або припинення військових дій, або різкої ескалації, в тому числі з атакою на Кримський міст і Севастополь. Цьогорічне літо пройшло якось спокійно порівняно з попереднім, тому й туристів стало більше, але не скрізь," – каже кримський ріелтор Сергій.

 

Втішна статистика

За словами окупаційної влади, за січень–вересень 2024 року туристичний потік у Крим склав понад 5,2 мільйона осіб, що на 20 % вище за рівень аналогічного періоду 2023 року. Про це заявив так званий голова регіону Сергій Аксьонов.

«Насправді, Алушта, Ялта і Євпаторія: ось зараз кажуть, людей багато. І вечорами багато, і на морі багато, і на пляжах багато, і фізично це видно в даному випадку. При цьому, звичайно, турпотік все одно буде менше, ніж у мирний час, у будь-якому разі. Зрозуміло, погода сприяє, інформаційна політика наших противників так чи інакше частково впливає. Логістика теж, на жаль, бувають нюанси, під час сигналів ракетної небезпеки на мосту, буває, утворюються затори, на жаль, у наш бік", – розповів у середині липня "голова Криму" Сергій Аксьонов.

Він також уточнив, що близько 65% туристів приїжджає Кримським мостом на автомобілях та автобусах, понад 24% – залізницею та ще близько 11% – через окуповані регіони України.

«Сезон трохи активніший, ніж у минулому. Вже за статистикою на 35 % більше у нас відпочиваючих, ніж минулого року. Здравниці полегшено зітхнули, бо хвилювалися, як піде курортний сезон. Від 55 до 60% заповнюваність здравниць. Говорю середній показник, це не субота-неділя. А п'ятниця-субота-неділя багато готелів взагалі під 100% завантаження, тому що їдуть кримчани», – заявляла в середині липня «глава» Алушти Галина Огнєва.

При цьому середнє завантаження засобів розміщення (готелів, санаторіїв) нібито зросло на 23% (порівняно з минулим роком) та у червні-серпні становило 60,7%, у вересні – близько 50% (середній рівень завантаження минулого року був у районі 40%).

"Рівень завантаження готелів і санаторіїв дійсно виріс приблизно на 15-20% порівняно з минулим роком. Це видно за кількістю бронювань через нашу мережу турагентств. Чому люди поїхали до Криму? Та просто звикли до думки, що краще та безпечніше вже не буде. За нашими спостереженнями спрацював головний критерій не стало гірше (в плані безпеки), атака на пляж у Севастополі на початку літа швидко забулася, на ній не акцентували, а після неї ніяких великих атак і не було, тільки по військових об'єктах за межами туристичних місць та міст. Хтось відклав свій відпочинок минулого року, а тепер вирішив поїхати з думками "була-не була, живемо один раз", ми й таке чули", – розповів директор одного з кримських турагентств Михайло.

За словами ще одного представника туристичної галузі Криму, Івана, збільшення кількості туристів насамперед пов'язане із ціновою політикою. Ціни на відпочинок не змінилися порівняно з минулим роком, і таким можуть похвалитися тільки кримські курорти.

"Сочі, Анапа, Геленджик та інші курорти третій рік поспіль стрімко підвищують ціни на відпочинок. Люди перестали їздити за кордон, а відпочивати десь треба. Основні російські курорти цього року підняли цінник на 20-30%, і навіть у цьому випадку там все забито. До Криму так масово не їдуть із міркувань безпеки, тому там і не можуть піднімати ціни. Хоча з огляду на інфляцію це було б логічним кроком. Середній готель 3 зірки в Сочі в розпал сезону коштував близько 15-20 тисяч рублів, в Ялті - 5-7 тисяч. Такого розриву ще ніколи не було", – пояснив він у коментарі "ОстроВу".

Про це свідчать і російські експерти. Так, за словами генерального директора мережі турагентств "Рожевий слон" Олександра Мкртчяна, Крим почав відновлювати турпотік після двох років падіння через привабливі ціни на відпочинок у порівнянні з іншими чорноморськими регіонами.

"Кримські готельєри спроміглися утримати ціни минулого року. А якщо хтось підняв, то це готелі 4-5 зірок. І якщо ми бачимо зростання цін у Сочі плюс 20%, а торік плюс 30% до попереднього року, то у Криму плюс 10-11%. Деякі об'єкти зберегли ціни 5 тис. рублів на добу, незважаючи на інфляцію і зростання зарплат. Знаю такі готелі і в Судаку, і у Феодосії, і в Євпаторії”, – каже експерт.

Крім того, зазначив він, привабливість Криму в очах туристів підвищило і рішення "місцевої влади" не запроваджувати курортний збір цього року.

Комерційний директор компанії "Алеан" Оксана Булах також повідомила, що кримські готелі не підвищували ціни на це літо, багато хто пропонує акції та знижки.

"Середнє зростання цін на літній сезон у Криму не перевищує 12%. При цьому минулого року багато об'єктів зберігали ціни 2022 року. Середні та малі готелі регулярно пропонують акції, наприклад, на заїзди вихідного дня, таким чином підвищуючи своє завантаження та залучаючи туристів з сусідніх регіонів. Для порівняння, середнє зростання вартості розміщення у Краснодарському краї становило цього року 20%”, – сказала вона.

Віце-президент Асоціації туроператорів росії Сергій Ромашкін зазначає кілька причин, чому туристи у літньому сезоні-2024 знову повернулися до Криму. Одна з них – економічна.

"Економіка поїздки дуже важливий фактор. Крим все літо був дешевшим, ніж Краснодарський край, відсотків на 10. Наприклад, Анапа різко підняла ціни відсотків на 20, у Криму, порівняно з 2023 роком, ціни зросли максимум на 7-8 відсотків ", – вважає він.

За його словами, частина туристів, які хотіли заощадити, мали змогу відпочити на півострові сім'єю 10 днів на 15 тисяч дешевше ніж на материку.

Якщо для туристів порівняно низькі ціни на відпочинок – це однозначний плюс, то місцеві жителі, багато з яких весь рік живуть за рахунок літнього сезону, в жаху від того, що втрачають заробіток.

"У нас податки та комунальні послуги зростають, ціни на продукти як у Москві та Пітері, бензин найдорожчий у росії, і тепер наш єдиний бізнес просто повільно гине. Ми в жаху від того, які змушені ставити ціни. Мій міні-готель у Євпаторії тепер переживає не найкращі часи, ціни в районі 3000 рублів за номер, і то заповнені далеко не всі номери. Нам пропонували співпрацювати щодо масових заїздів для бюджетників, але максимум, який пропонували, це 1700 рублів за номер. За таких цін мені взагалі невигідно тримати готель. Цього сезону ми ще вистояли якимось дивом, допомогли постійні гості, рекомендації, невеликі знижки. Усі, хто дзвонив, питали лише про ціни, шукали максимально дешевого. У наших знайомих більш елітний готель, там ціни в районі 7-9 тисяч рублів за добу, і вони цього сезону пішли в мінус, нічого не заробили, ще й втратили гроші на зарплату персоналу", – розповіла "ОстроВу" власниця одного з міні-готелів в окупованій Євпаторії.

Декілька представників туристичної галузі Криму також підтвердили "ОстроВу", що багато об'єктів розміщення цього року працювали "практично в нуль", ще якась частина прийняла рішення не відкриватися, щоб не зазнати збитків.

"Кілька наших постійних об'єктів розміщення відмовилися відкриватися цього року, в основному це Євпаторія, Севастополь, Керч, Феодосія. ПБК більш-менш відпрацював нормально, але зі знижками та старими цінами, що не дуже тішило місцевих", – каже ріелтор Сергій.

 

Відпочинок під сигнали тривог

Незважаючи на часті повітряні тривоги, атаки безпілотників та ракет, "чиновники" все літо зазивали туристів на півострів. Окупанти не стали зупиняти туристичний сезон навіть після ракетного удару по Севастополю, внаслідок якого загинули щонайменше чотири особи, включаючи дітей, і понад 150 отримали поранення. Так званий "глава Держради Криму" Володимир Константинов заявив, що на півострові "досить безпечна" ситуація для російських туристів і "немає жодних проблем із відпочинком на пляжах".

Проте, туристичний сезон для Севастополя виявився максимально провальним.

"Причини очевидні люди побоюються їхати в місто-герой, що піддається атакам. Очікувати після цього високого попиту на відпочинок у Севастополі було б щонайменше нерозумним. А ось у сусідні місця Криму цього року люди все ж таки поїхали", – констатують місцеві ЗМІ.

Як зазначають російські експерти в туристичній сфері, курорти західного Криму, як і минулого року, не користуються великим попитом, оскільки люди бояться туди їхати.

"Севастополь у цьому плані "просів" найбільше. Трагічні події в Учкуївці, звісно, ​​вплинули на загальний рівень попиту. Відкриття "Нового Херсонеса" трохи підхльоснуло інтерес, але все ж таки це одноденний туризм, і на завантаженні наших засобів розміщення це ніяк не позначилося", – прокоментував ситуацію директор турфірми "Кандагар" Борис Зелінський.

За словами "керівника" громадської організації "Співдружність севастопольських готельєрів" Ірини Корди, туристів у Севастополі було ще менше, ніж минулого року, коли туристичний сезон назвали найгіршим за всю пострадянську історію міста.

"Багато хто у Севастополі не відкрився цього сезону: це невигідно при малому завантаженні номерів, до того ж наймати працівників немає фінансової можливості, а знижувати рівень сервісу власники не хочуть. Якщо минулого року готельєри ще абияк працювали з найманими працівниками покоївками, адміністраторами, то зараз 90% малих засобів розміщення обслуговують самі власники – чергують на ключах, прибирають територію та номери, перуть білизну. Штат працівників скорочено у 100% малих готелів", – цитують її місцеві ЗМІ.

За інформацією "ОстроВа", подібна ситуація спостерігалася і в інших кримських регіонах (Євпаторія, Феодосія, Керч, Чорноморське).

Окупаційна влада Севастополя намагалася виправити ситуацію: активно зайнялася облаштуванням укриттів на пляжах, у центрі міста та інших публічних місцях, запустила рекламну кампанію, яка показувала, що відпочивати в Севастополі безпечно.

Місцеві жителі розповіли "ОстроВу", що буквально за місяць (липень) по всьому місту стали з'являтися бетонні укриття.

"Ці укриття стали з'являтися як гриби після дощу. А коли дізналися ціни, за скільки їх закупили, то стали лаяти місцеву владу на чому світ стоїть. Там корупція на кожному кроці була, ціна укриттів виявилася вдвічі вищою, ніж у тому ж Білгороді. Але це півбіди. Укриття маленькі, на туристичний сезон не розраховані, люди товпляться там. Усередині ніхто не прибирає, там смердить, ночують безхатченки, алкоголіки та наркомани, туди просто страшно зайти. Гроші виділили, купили втридорога, поставили та забули. Усі ненавидять ці укриття, хто поряд живе", – розповіла "ОстроВу" мешканка Севастополя Раїса Омелянівна.

Що ж до цьогорічного туристичного потоку, то за словами пенсіонерки, він візуально залишився на рівні минулого року або навіть трохи зменшився. За її словами, відпочиваючі намагаються обирати місця відпочинку подалі від військових об'єктів, аеродромів та військових частин.

"Я і сама здаю кімнату для відпочиваючих, але цього року, як і минулого, не знайшла жодного бажаючого, тому здала довгостроково. Ми вже звикли до сигналів тривоги та періодичних "бахів", тож нас це не лякає. Але приїжджі часто губляться, коли чують сирену, я це бачу на пляжах, у парках, коли гуляю. Людям із Пітера нас не зрозуміти, тому вони ще бояться”, – каже вона.

У соціальних мережах можна зустріти навіть "карти" з позначками місць "де працювало ППО, але відпочивати нормально". До речі, різні карти по-різному інтерпретують, у яких місцях безпечно відпочивати, а в яких ні. Але загальна тенденція зберігається: Севастополь, Феодосія та Керч залишаються у "червоній зоні".

Директор кримського турагентства Михайло вважає, що наступного року приріст туристів збережеться на нинішньому рівні, сильного сплеску чи падіння не прогнозується.

"Звичайно, якщо активні бойові дії закінчаться, перестане звучати тривога, не перекриватимуть Кримський міст або навіть запустять авіасполучення, то відбудеться туристичний бум і все повернеться на довоєнні показники та ціни, про що мріють місцеві жителі та бізнесмени. Якщо ж, навпаки, атаки стануть більш інтенсивними, буде вражений міст, то відкотимося на рівень 2023 (нижче просто нікуди). Ну а за нинішнього розвитку подій будемо потроху зростати, але цінова політика залишиться на колишньому рівні. Це рівень виживання на плаву, так жити можна, але не довго, запас міцності з кожним роком стає дедалі меншим», – стверджує він.

Статті

Країна
08.10.2024
23:19

"Вистояли якимось дивом", або підсумки туристичного сезону у Криму

Якщо для туристів порівняно низькі ціни на відпочинок – це однозначний плюс, то місцеві жителі, багато з яких весь рік живуть за рахунок літнього сезону, в жаху від того, що втрачають заробіток.
Донбас
07.10.2024
09:53

Як із «ДНР» і «ЛНР» роблять «фабрику мрій». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Свого часу засновник радянської імперії Володимир Ленін заявив, що «з усіх мистецтв для нас найважливішим є кіно». Тож не дивно, що пропагандисти окупованого Донбасу та їхні кремлівські куратори сприйняли цю вказівку досить серйозно і вирішили...
Країна
06.10.2024
11:32

Опалсезон 2024–2025: це ми не проходили

Більш песимістичний сценарій передбачає, що вдасться відновити лише близько 2 ГВт потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде 6-7 і при цьому зима буде холодною. Тоді система опиниться у кризовій ситуації. За найгіршим сценарієм, якщо росія...
Всі статті