Субсидії для переселенців: від сплати комунальних послуг до оренди житла

Житлове питання завжди було наріжним каменем проблем внутрішньо переміщених осіб в Україні. Незважаючи на запуск пільгових іпотечних програм та будівництво модульних містечок, житла катастрофічно не вистачає, що спонукає частину переселенців повертатися до окупації.

Як зазначив народний депутат Максим Ткаченко (він голова робочої групи з питань житла парламентської ТСК із захисту прав ВПО), більша частина переселенців потребує фінансової підтримки від держави, оскільки ці люди змушені винаймати житло і з різних причин мають проблеми з працевлаштуванням.

"Насамперед, через житлові проблеми та відсутність коштів вже майже 130 тисяч переселенців змушені були повернутися додому, до зони бойових дій або навіть на тимчасово окуповану територію. Водночас ВПО – це скарб, на який ми спиратимемося, відновлюючи Україну після перемоги. Тому дуже важливо для держави підтримувати ВПО, допомагати їм ставати на ноги на новому місці”, – заявив він.

А між тим, не слід забувати, що з 1 березня 2024 року в Україні вкотре посилився підхід до надання державних виплат внутрішньо переміщеним особам, внаслідок чого щомісячні виплати, що якраз націлені на оплату орендованого житла, втратили близько мільйона українців.

За інформацією "ОстроВа", це не останнє посилення щодо виплат переселенцям.

"Все йде до того, що в найближчому майбутньому переселенські виплати в принципі скасують. Не одразу, звичайно, але все більше категорій одержувачів обрубатимуть. Причина банальна – величезна дірка у бюджеті. Якщо не буде фінансування від міжнародних донорів, то виникнуть більше проблем. А донори не хочуть фінансувати просто виплати, вони хочуть виділяти кошти на бізнес, кредити, навчання. З якогось моменту отримуватимуть переселенські виплати лише пенсіонери з низькими пенсіями та особи з інвалідністю", – сказав "ОстроВу" співрозмовник у монобільшості.

Разом з тим, за його словами, зі зменшенням кількості одержувачів "переселенських" виплат все більше з'являтимуться програм з цільової підтримки внутрішньо переміщених осіб.

В даний час переселенці можуть оформити субсидії на оплату житлово-комунальних послуг (навіть у орендованому житлі), а в майбутньому готується новий вид субсидії на оренду житла (але лише для тих, хто відмовиться від переселенських виплат).

 

Субсидії на оплату комунальних

Внутрішньо переміщені особи можуть оформити субсидію на оплату житлово-комунальних послуг за місцем проживання, навіть якщо вони офіційно не зареєстровані (не прописані).

Більше того, субсидії для ВПО доступні без укладання договору про оренду – у такому разі до заяви можна додати документи, що підтверджують проживання за адресою домогосподарства (наприклад, довідка ВПО).

Необхідні документи:

  1. Заява про призначення субсидії.
  2. Декларація про доходи та витрати, в якій зазначаються дані про членів сім'ї, які проживають у приміщенні.

Зразки обох цих документів доступні за посиланням  ТУТ 

  1. Паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер);
  2. Копія довідки про статус внутрішньо переміщеної особи.

За потреби можуть знадобитися:

1) договір найму (оренди) житла (за наявності);

2) довідки про доходи (у разі зазначення у декларації доходів, інформація про які відсутня у ДПС та ПФУ);

3) інші документи, необхідні для розгляду питання по суті (у разі потреби), наприклад, документи, що підтверджують непроживання особи за місцем реєстрації. Такими документами можуть бути:

- довідки, що підтверджують місце знаходження особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв'язку з роботою, лікуванням, навчанням, тривалим відрядженням, відбуванням покарання, зокрема легалізовані в Україні документи про придбання страхового стажу в іншій країні;

- довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні;

- акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищною, сільською чи міською радою;

- договори оренди житла в іншому місці тощо.

Подати документи на оформлення субсидії можна особисто:

1) через уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади,

2) через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП),

3) завітавши до найближчого сервісного центру Пенсійного фонду України.

Крім того, документи можна подати онлайн:

1) через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України,

2) через мобільний додаток "Пенсійний фонд" (можна завантажити на смартфон для Android та IOS),

3) через портал "Дія" (слід запровадити у пошуку "заява на субсидію").

Під час призначення субсидії враховуються доходи всіх осіб, які зареєстровані або задекларовані в житловому приміщенні. Тому при поданні заяви слід зазначити всіх, хто фактично проживає у квартирі/будинку.

Якщо на день звернення за призначенням субсидії, хтось із сім'ї перебуває за кордоном понад 60 днів, він має бути виключений зі складу домогосподарства і тоді його доходи не враховуватимуться.

Субсидія може надаватися у таких формах:

1) внески за обслуговування об'єктів комерційного обліку у багатоквартирних будинках та послуг:

- послуги з управління багатоквартирним будинком;

- послуги з постачання та розподілу природного газу, електроенергії, тепла, води, поводження з побутовими відходами;

2) внески з обслуговування об'єктів комерційного обліку, абонентське обслуговування у багатоквартирних будинках (також витрати на управління та комунальні послуги у багатоквартирному будинку з ОСББ чи кооперативом);

3) для придбання газу та твердого, рідкого побутового палива.

Житлові субсидії на купівлю палива надаються раз на рік. Вони призначаються, якщо домогосподарство не отримує комунальної послуги з постачання теплової енергії централізованого опалення і не використовує природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення.

Розмір субсидії залежить від вартості житлово-комунальних послуг, якими користується сім'я, та рівня її доходів.

При цьому в Мінсоцполітики наголошують, що допомога на проживання, яка надається ВПО, не враховується як дохід сім'ї при призначенні субсидії.

Розмір субсидії – це різниця між вартістю всіх комунальних послуг з урахуванням соціального нормативу та розміру обов'язкового платежу. Щоб визначити обов'язковий платіж слід середньомісячний сукупний дохід домогосподарства помножити на обов'язковий відсоток платежу.

А саме він розраховується за такою формулою: середньомісячний сукупний дохід ділять на кількість членів сім'ї та визначають дохід на одну особу.

Потім його ділять на розмір прожиткового мінімуму – з 1.01.2024 року він становить 2 920 грн. Результат ділиться на 2 (базовий коефіцієнт доходу призначення субсидії), потім множиться на 15% (базова норма оплати за послуги).

Незважаючи на те, що більшість одержувачів субсидій не потребують звернення до органів Пенсійного фонду для призначення на наступний сезон (вона продовжується автоматично), є категорії, які мають щороку подавати заяву та декларацію про доходи та витрати для її отримання.

На наступний період житлова субсидія призначатиметься за особистим зверненням, навіть враховуючи, що ви отримували субсидію в опалювальному сезоні 2023/2024 років, якщо:

- у складі вашого домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;

- ви орендуєте для проживання житлове приміщення;

- не всі зареєстровані у вашому домогосподарстві особи проживають за місцем реєстрації;

- ви хочете призначити житлову субсидію на придбання зрідженого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

У призначенні житлово-комунальної субсидії відмовлять, якщо є:

- заборгованість, прострочена понад 90 днів, з оплати ЖКП, що перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- борг одного з членів домогосподарства, внесений до Єдиного реєстру з виконавчих проваджень, строком більше трьох місяців;

- безробітні повнолітні особи є у складі сім'ї або ті, хто не сплачує ЄСВ протягом 90 днів;

- у власності сім'ї більше одного жилого приміщення;

- житло площею понад 130 м2 у багатоквартирному будинку або приватний будинок площею понад 230 м2;

- транспортний засіб роком випуску менше 5 років чи більше одного транспортного засобу роком випуску менше 15 років;

- депозит у банку понад 100 тисяч гривень або облігації внутрішньої державної позики на суму понад 100 тисяч гривень.

Натомість у соціальних мережах можна зустріти багато скарг на те, якою є на практиці система призначення субсидій.

"На місцях це працює зовсім по-іншому. Може, поцікавитеся, хоча б? Чергу відстоїте у перервах між тривогами до Пенсійного, (єдиного), що приймає заяви. І той перелік документів, який тут зазначений, і який потрібно нести на всіх членів сім'ї, в оригіналах і ксерокопіях, це лише десь третина від того, що потрібно. Поцікавтеся, як воно насправді, це буде корисним", – пише у Facebook Ганна М.

"Забули тільки вказати, що ВПО без доходів у вигляді зарплати, пенсії, допомоги з безробіття субсидія не призначається, як і іншим заявникам, тому ствердження "чим менші доходи, тим більша субсидія" чистої води брехня", – зазначає Світлана С.

"Сукупний дохід у нас із чоловіком 5000 грн, а субсидії нарахували 46 грн", – пише Тетяна Р.

"ОстроВ" нещодавно писав про переселенку із Криму Світлану, яка переїхала до Ірпеня, і намагалася оформити субсидію. Жінка подала усі документи, але субсидію так і не отримала. Через деякий час їй на електронну пошту надійшов лист з кількох речень, що в наданні субсидії їй відмовлено. Жодних причин такого рішення вказано не було.

"Пізніше я все-таки вирішила розібратися в ситуації, тим більше, що тарифи на комунальні послуги неухильно зростають. Прийшла до місцевого центру соцзахисту, де мені повідомили, що через те, що я офіційно не працевлаштована, субсидія мені не належить. Її можуть надати, якщо я стану на облік в Центрі зайнятості та отримаю офіційний статус безробітної. Я сходила до Центру зайнятості, але мене відмовилися ставити на облік, сказали, що знайдуть роботу. Дали кілька папірців з адресами та сказали йти працевлаштовуватися. Я сходила за двома адресами, і ви бачили б очі керівників підприємств, куди мене відправили. Виявляється, вони вже давно не набирають співробітників, а за третьою адресою взагалі виявився непрацюючий півтора року офіс. Зрештою я просто залишила це", – розповіла вона.

 

Субсидії на оренду житла для ВПО

За словами голови партії "Слуга народу" Олени Шуляк, в Україні розробляється одразу кілька інструментів для вирішення житлового питання для внутрішньо переміщених осіб:

- запуск оренди з правом викупу, на якій наполягають міжнародні партнери,

- введення спеціальної для ВПО субсидії на оренду житла,

- соціальна оренда,

- перегляд умов програми "єОселя".

Наразі парламентарі та Міністерство соціальної політики почали активно обговорювати впровадження субсидії на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб. Її планують надавати шляхом компенсації орендодавцю вартості (або частини вартості) оренди житла, яке винаймає переселенець.

Зокрема, Мінсоцполітики спільно з Проєктами Ради Європи "Сприяння розробці житлових рішень для осіб, які постраждали від війни в Україні" та "Посилення соціального захисту в Україні", вже провели публічне обговорення майбутнього проєкту.

Планується, що субсидія для ВПО призначатиметься за принципом, аналогічним призначенню житлової субсидії. Вона розраховуватиметься індивідуально для кожної сім'ї-ВПО.

"Субсидія повинна враховувати кількість членів сім'ї, ціни на оренду житла в конкретному регіоні та здатність оплачувати цю оренду. При цьому вона надаватиметься за умови укладання офіційної угоди, яка захищає права як орендаря, так і орендодавця", – пояснила заступниця міністерки соціальної політики Дар'я Марчак.

За словами нардепа від "Слуги народу" та голови ТСК Верховної Ради із захисту прав ВПО та інших осіб Павла Фролова, субсидія на оренду житла призначатиметься тим сім'ям, витрати яких на оренду перевищують 30% сукупного доходу.

"Важливо, що надання компенсації буде можливим виключно за умови оформлення договору оренди між орендарем та орендодавцем. Типова угода про оренду буде доступна для підписання безпосередньо у відділенні Пенсійного фонду або в особистому електронному кабінеті на сайті ПФУ», – пояснив нардеп.

Він зазначив, що проєкт буде експериментальним і на першому етапі планується залучити до 50 тисяч переселенців для надання компенсацій за оренду житла. Водночас Павло Фролов наголосив на тому, що проєкт підтримується за умови, якщо джерелом покриття витрат на виплату субсидій буде економія коштів за іншими бюджетними програмами чи коштами донорів.

"За умови успішної реалізації проєкту, яка може розпочатися вже з 1 вересня, об'єкти потенційної субсидованої оренди житла для ВПО можуть бути додані до бази даних придатної для проживання нерухомості у вигляді інтерактивної карти, створення якої передбачено за результатами всеукраїнської інвентаризації за законопроєктом нашої ТСК №11281 ", – наголосив Фролов.

 При цьому парламентарій звернув увагу, що для орендодавців можуть знадобитися додаткові стимули до укладання угод оренди житла, наприклад, звільнення від оподаткування всієї орендної плати, а не лише її частини, що покривається субсидією.

Наразі уряд ще готує постанову про пілотний запуск програми. Згідно з різними прогнозами, вона може запрацювати протягом кількох місяців у кількох регіонах України.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті