«Продовжимо терпіти свавілля "лиц кавказской национальности" чи почнемо реагувати?» Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня в Донецьку сталася, на перший погляд, незначна подія: на бульварі Пушкіна сталася бійка. Хтось неправильно припаркував свій позашляховик, хтось зробив порушникам зауваження. Ті зі свого боку, якщо вірити ТК «Батальйон Восток», жорстоко побили поборників правил дорожнього руху. Однак при згадці приналежності нападників до вихідців з Кавказу, здавалося б, побутова сварка заграла новими фарбами....

Національне питання

В окупованому Донецьку «лица кавказской национальности» жорстко побили місцевого жителя. Про це йшлося в повідомленні терористичного батальйону «Восток» у Телеграм.

«У самому центрі Донецька на бульварі Пушкіна півгодини тому (в суботу ввечері - «ОстроВ») "лица кавказской национальности" жорстко побили донеччанина за те, що він обурився поведінкою «лиц», які кинули посеред проїжджої частини свій «Ренжровер», - поскаржилися «востоковци».

«Мабуть, це були «визволителі», які проливали кров у Маріуполі або Попасній. Будемо реагувати, чи зараз не час відволікатися на такі дрібниці?», - поки що боязко натякнули вони на необхідність рішучої відповіді гостям із Кавказу. 

«От теж цікаво? «Королі життя« сюди приїжджають і будуть далі диктувати свої умови, чи все-таки пора б це свавілля приструнити!?», - підтримав ідею ще один донецький ТК. 

Як писав «ОстроВ», проблема протистояння місцевих «нових росіян» і представників Чечні, які дедалі більше набирають політичної та економічної ваги, мало-помалу виходить на поверхню. Засновник того самого «Востока» Олександр Ходаковський розповів, що в бій вступили всі структури створених у «ДНР» силових відомств Росії. 

«На звільнені території після просування армії вперед ринули різні «ділові люди» і почали качати права, прикриваючись високими прізвищами або організаціями», - заявив він, натякаючи на представників Чечні. «Але ніяких «особливих прав» ні в кого немає - закони одні на всіх», - запевнив Ходаковський. Цього разу він промовчав, делегувавши заяву про побиття жителів Донецька знахабнілими «особами кавказької національності» своєму рідному батальйону.

Гірке похмілля

А ось щодо ситуації з так званою «СВО» колишній офіцер СБУ мовчати не став і вкотре наговорив собі на статтю про дискредитацію не тільки російської армії, а й керівництва РФ. Виявляється, на думку Ходаковського, Путін, починаючи війну проти України, прорахувався. «Тож не дивно, що, наступаючи, ми врешті-решт видихнулися, а вони, оговтавшись від першого шоку, зуміли контратакувати зекономленими переважаючими силами», - раптом прозрів зрадник Батьківщини. 

«Чому ми зважилися на таке відважне підприємство? Тому що перебували під впливом хибних уявлень про потенціал супротивника і його готовність до опору - у цьому, на мій погляд, причина збитого дихання, яке ми все ніяк не відновимо, судячи з останніх подій», - здійснив він невеликий екскурс у лютий 2022 року.

«Донбас донедавна був постійним інфоприводом, як територія успіху... Але ми ще навіть не взялися за облогу жодного з решти міста, кожне з яких істотно більше за Авдіївку. Пропоную підрахувати, скільки за поточних успіхів ми вже зазнали витрат, і скільки нам потенційно потрібно буде зазнати з урахуванням досвіду Бахмута й Авдіївки. Чомусь мені здається, що серйозно подібними підрахунками ніхто з тих, хто володіє цифрами, не займався», - упевнений Ходаковський.

«Тут важливо розуміти, що з якогось моменту формула, що, здійснюючи постійний тиск, ми виснажуємо їх швидше, ніж виснажуємося самі, перестала на цьому напрямку працювати. Це призвело до закономірного дисбалансу, коли противник отримав можливість накопичувати ресурс, а нас наступальна програма такої можливості позбавила», - журиться він.

«На фоне Путина снимается семейство»

Трохи гламуру в суворі будні інформаційного поля окупованого Донбасу додасть Телеграм-канал «Дикої дивізії Донбасу». 

Перекинуті в Курську область з окупованого Донбасу бойовики незаконного збройного формування, більше відомого під назвою «Інтернаціональна бригада “Пятнашка”, розповіли про свої фронтові будні. 

Раніше було оголошено, що в Курську область РФ «Пятнашка» прибула далеко не в повному складі і основним її завданням є передача бойового досвіду тим, хто безпосередньо намагається зупинити наступ ЗСУ в прикордонних районах Росії.

Судячи з публікацій, допомога російським військам порадою і добрим словом не дуже обтяжує бойовиків «Дикої дивізії Донбасу». У Телеграм-каналі нічого не йдеться про участь її підрозділів у бойових діях. 

Зате з'ясувалося, що, коли «співвітчизники з кількох регіонів Росії дізналися, що “Дика Дивізія Донбасу” в Курській області на передніх рубежах, тут же приїхали... не з порожніми руками. Ліки, перев'язувальні матеріали, генератори, інші необхідні технічні засоби, солодощі і, звісно, листи від жителів нашої великої країни».  

На фото приймає гуманітарну допомогу бойовик у чистенькому обмундируванні

Ще гламурнішим виглядає приїзд «на фронт» вокаліста Z-групи «RADIO TAPOK» Олега Абрамова. «Під рифи важкої гітари добираємося на передову... Лідер гурту виступив перед добровольцями», - радісно повідомляється в Телеграм-каналі. Показово, що «на передовій» і музикант, і бійці поводяться досить безтурботно - без бронежилетів, без зброї, вдягнені в легкі футболки. Більше схоже на Грушинський фестиваль, ніж на концерт поблизу лінії бойового зіткнення... 

 

 

Статті

Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Всі статті