Нічого драматичного в наступі ЗСУ в Курській області немає. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ТОП-темою ЗМІ окупованого Донбасу, природно, стала Курська офензива ЗСУ. На відміну від російських Z-блогерів і "воєнкорів", які розповідали, часом на межі істерики, про стрімке просування української армії вглиб території Росії, донецькі та луганські автори яскраво продемонстрували повну залежність від кремлівських методичок і всіма силами намагалися показати, що "СВО йде за планом". Місцеві пропагандисти з легкістю порушили знамените правило російського міністра оборони, згідно з яким "помилятися можна - брехати не можна".

Брехати можна...

Брехня почалася відразу після заходу українських військ на територію РФ. "Російські війська завдають вогневої поразки українській ДРГ, яка намагалася прорватися через кордон на територію Курської області", - без тіні сумніву цитували ЗМІ окупованого Донбасу військове керівництво країни-агресора. 

Потім підключилися доморощені "експерти" і "політологи". Вийшов ось такий заспокійливий інформаційний коктейль: "Жога пояснив, як Київ прорахувався з атакою на Курську область"; "Військові РФ ліквідували 15 іноземних найманців під Суджею Курської області"; "Афера Зеленського в Курській області нічим добрим для ЗСУ не скінчиться"; "Атака на Курську область не стане "козирем" Києва на переговорах, а віддалить їх".

Не підкачав і засновник терористичного батальйону "Восток" Олександр Ходаковський. "Хочу нагадати, що три дні тому війна не почалася - це лише чергова її сторінка. У цій війні бували і більш драматичні моменти, і те, що противник перетнув якусь умовну лінію на карті, не робить цей момент особливо драматичним", - закликав він не особливо засмучуватися успіхам ЗСУ і ганьбі "другої армії світу"...

Бойовики "Пятнашки" або, як її ще називають, "Дикої дивізії Донбасу", через місцеві ЗМІ теж донесли до жителів окупованого Донбасу, що нічого страшного в Курській області не відбувається.

Раніше на сайті незаконного збройного формування з'явилося повідомлення про те, що "П'ятнашка" відгукнулася на заклик Путіна і висунулася в Курську область РФ для того, щоб протистояти українським військам. "Верховний Головнокомандувач закликав підтримати Курську область. Нас довго кликати не потрібно", - заявили батьки-командири. Повідомлення було підкріплено загрозливим відео неосяжної колони військової техніки.

 

Пізніше, за словами командира "інтернаціональної бригади" найманця з Абхазії Ахра Авідзби, виявилося, що допомагати російським строковикам у Курській області вирушила лише "частина інтернаціональної бригади "Пятнашка". Далі - більше: з'ясувалося, що головним завданням "Дикої дивізії" є розповісти росіянам, які відступають, про свої колишні подвиги. "Сил і засобів тут і без нас вистачало і вистачає". - у стилі "без тебя большевики обойдутся" заявив Авідзба донецьким журналістам. "Просто оскільки наші хлопці досвідчені, тому було ухвалено рішення досвідчені підрозділи перекинути сюди не в повних їхніх обсягах, а для того, щоб вистачило розбавити задіяні сили, і щоб вони ділилися досвідом, спільно зустрічали супротивника", - розповів самозваний "головний тренер ЗС РФ". 

Через два дні після гучної заяви і демонстрації ще гучнішого відео участь донецьких вояків у курських подіях обмежилася спілкуванням, судячи з усього, досить далеко від лінії бойового зіткнення, з місцевою жінкою, яка чимось пригощала веселих "інтернаціоналістів". "Мирне населення Курської області підтримують добровольців Дикої Дивізії Донбасу (ІБ "Пятнашка"). Годують, поять, несуть необхідні гігієнічні засоби", - позначили бойовики свою присутність у Курській області. 

 

Поставили свічку... 

Реакція місцевої пропаганди на події в Курській області, так би мовити, від імені громадянських патріотів виявилася передбачуваною. За давно накатаними сценаріями молодіжні організації окупованого Донбасу провели кілька флешмобів і відправили кілька машин із гуманітарною допомогою. Усі ці прояви солідарності були ретельно зафіксовані придворними ЗМІ.

"Курськ, ми з тобою! 2000 лампад запалила молодь ДНР на підтримку Курської області!", - випустив репортаж один із донецьких телеканалів.  Ну, як то кажуть, щоб двічі не вставати, акцію вирішили провести на курорті - на узбережжі Азовського моря, на Білосарайській Косі. 

Схожим чином підтримали курян і молодіжні активісти "ЛНР". Вони, як написало "офіційне" видання "республіки", поклали квіти та свічки до пам'ятника Богородиці біля храму на честь ікони Божої Матері "Розчулення".

"Цією акцією молодь Республіки прагнула показати, що розділяє біль жителів Курської області та всієї Росії", - не уточнили журналісти, чи дізналися про таку "потужну" підтримку адресати цієї винятково формальної акції із запалюванням свічок, яка набила оскому...

Крім репортажів про запалені свічки місцеві ЗМІ відзвітували про збір гуманітарної допомоги: "Жителі Республіки зібрали понад 1,5 тонн гуманітарної допомоги для постраждалих у Курській області, партія вантажу вирушила за місцем призначення від Будинку молоді в Луганську".

Окремими сюжетами вийшли новини про відправку в Курську область сусідньої країни волонтерів. "Поки досвідчені захисники Донбасу з інтербригади "П'ятнашка" та інших підрозділів беруть участь в обороні Курської області, в охоплений боями регіон прямують і наші земляки - цивільні волонтери, причому відбою від охочих немає", - такими пишномовними фразами супроводжуються фотографії скромних груп активістів на тлі невеликого мікроавтобуса.  

 

Статті

Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Всі статті