"Насправді це хитрий прийом Києва". Російські ЗМІ про Україну

«Парламентская газета» взяла інтерв'ю у генерал-лейтенанта російських Військово-Повітряних Сил Айтеча Біжева, який бадьоро, але суворо розповів, «як Росія буде збивати українські F-16». «Винищувачі F-16, які, імовірно, з'явилися на озброєнні ЗСУ, навряд чи будуть використовуватися на повну силу і зуміють серйозно вплинути на хід спеціальної військової операції», - запевняє Біжев...

«Там навіть написи англійською мовою…»

«F-16 - винищувач багатоцільового застосування. Досить сучасний і ефективний. Але на полі бою він нічого серйозного не змінить з однієї простої причини: з ним буде пов'язано дуже багато технічних проблем. По-перше, аеродромна мережа України на 85 відсотків виведена з ладу. За нею уважно стежать, періодично наносять коригувальні ракетно-бомбові удари. Тому, на мій погляд, F-16 ховатимуть або на території Румунії, або на території Польщі, що обов'язково створить певні проблеми при їхньому практичному застосуванні», - розповідає «Парламентской газете» генерал Біжев.

«По-друге, - продовжує він. - Україна протягом багатьох десятиліть орієнтувалася на радянську бойову техніку - зокрема, звісно, і на винищувачі. І саме під неї створювала і розвивала аеродромну інфраструктуру. Але F-16 - машина абсолютно іншого типу. Їй потрібно все інше: від авіатехнічного обладнання до банальних паливозаправників. Плюс персонал, певним чином навчений. Там же навіть усі написи англійською мовою. Частковим вирішенням цієї проблеми, я думаю, має стати комплектування персоналу військовослужбовцями західних країн. Можливо, буде там один-два українці на малозначущих посадах на кшталт водіїв, але не більше того».

Біжев продовжує заспокоювати: «Я думаю, за час, що минув з моменту першого оголошення про передачу F-16, українські пілоти могли освоїти максимум зліт і посадку. Але ж завдання стоїть вести бойові дії в складних умовах, складній завадовій обстановці, в умовах масштабної протиповітряної оборони. Це мають бути льотчики другого або першого класу за нашими мірками. Щоб досягти такого рівня, треба навчатися щонайменше роки три. Тож скоріше за все і комплектуватися F-16 будуть пілотами НАТО. Або до кожного українського пілота буде приставлений свій інструктор».

Упевнений Біжев і в тому, що «F-16 будуть дуже обмежені в умовах використання»: «Театр військових дій не дуже великий. Плюс відсутність єдиного радіолокаційного поля, автоматизованої системи управління. Плюс F-16 - не така вже й непомітна машина. І їх не так уже й багато. Тому кожен винищувач перебуватиме під пильною увагою наших засобів розвідки - де б він не був, його шукатимуть і знищуватимуть».

«Тож, я думаю, ці винищувачі в зоні СВО спіткає та сама доля, що й усі інші хвалені зразки західного озброєння - «Абрамси» та інші», - гордовито підсумовує російський генерал.

«Зміцнити запитну позицію»

«Независимая газета» побачила, що «Зеленський сподівається почати мирні переговори на своїх умовах» і для цього «Україна домагається підключення Китаю до тиску на Росію».

«Президент України Володимир Зеленський у черговому інтерв'ю зазначив, що Київ не стане виступати проти присутності за столом переговорів Росії, якщо цього хоче весь світ. І що українська влада може обговорити питання про територіальну цілісність, якщо на це погодиться український народ. Водночас він заявив, що Китай, приєднавшись до тиску західних країн на Москву, зміг би змусити її припинити бойові дії. Розуміючи, що Україна нездатна до тривалого продовження військового конфлікту з РФ, Київ розраховує запустити переговорний процес - на умовах Заходу та України», - просвіщає своїх читачів «Независимая».

Газета вважає, що «за всієї суперечливості, заяви Зеленського знову підтвердили певну зміну риторики Києва».

«Вона намітилася напередодні візиту до Китаю 23-25 липня міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, який заздалегідь оголосив, що головною темою переговорів із китайським колегою Ван Ї стане пошук шляхів припинення військового конфлікту з Росією та обговорення «можливої ролі Китаю в досягненні стійкого і справедливого миру». Причому напередодні цього візиту президент Зеленський теж розвинув тему мирних переговорів у черговому інтерв'ю та наголосив на важливості того, щоб «ніхто не грав у свої ініціативи закінчення військового конфлікту». Оскільки за результатами другого саміту миру, наміченого на осінь поточного року, передбачалося спільно з партнерами розробити якийсь єдиний мирний план, щоб далі під тиском західних союзників його погодилися обговорити також представники Росії. У зв'язку з чим Зеленський навіть не відкинув можливості переговорів із президентом РФ Володимиром Путіним, хоча в жовтні 2022 року сам заборонив їх власним указом», - міркує «Независимая».

Одночасно газета вказує на тезу Зеленського про «необхідність ударів Збройних сил України (ЗСУ) по російському тилу», і що він «навіть назвав серпень місяцем підготовки до досягнення восени потрібних результатів».

Такий собі «заступник директора російського Центру комплексних європейських і міжнародних досліджень НДУ Вищої школи економіки» Дмитро Суслов зазначає в коментарі для «Независимой», що вищевказаними заявами «представники Києва, вочевидь, прагнуть зміцнити свою запитну позицію».

«До того ж вони не можуть одразу відмовитися від власних колишніх заяв про необхідність відновлення кордонів 1991 року, оскільки впродовж останніх двох років переконували своє населення, що перемога неминуча і що Україна обов'язково повернеться до зазначених кордонів. І тепер якщо сам Зеленський заявить про неможливість цієї умови, то його просто зметуть. Тому він і позначає якусь проміжну позицію: так, важливі кордони 1991 року, але повертатися до них не обов'язково військовим шляхом», - переконує Суслов.

Він вважає, що «водночас український лідер розуміє, що нескінченно вести військовий конфлікт із РФ Київ не в змозі».

«А тому Зеленський зацікавлений запустити якийсь мирний процес. Однак для Києва категорично неприйнятно погодитися на заявлені раніше Володимиром Путіним умови, які передбачали б двосторонні переговори з Україною на основі відновлення процесу, перерваного навесні 2022 року в Стамбулі. Тоді як український президент вочевидь хотів би, щоб і порядок денний другого саміту миру, який, мабуть, готується в Саудівській Аравії, також визначали б країни Заходу й Україна, і щоб саме їхні рішення послужили основою врегулювання. А для цього йому також необхідна участь Китаю», - підсумовує прокремлівський «експерт».

«Коли фронт завалиться, відбудеться прорив»

Не могла пройти повз тему можливих мирних переговорів Києва і Москви і так звана «Свободная пресса».

«Зіц-президент України погодився на територіальні поступки, але не від свого імені... У ролі президента, яку виконує актор Володимир Зеленський, з'явилися несподівані інтонації. Не інакше, на Заході запропонували новий сценарій. Так чи інакше, останній монолог зіц-президента України став сенсацією. Зеленський допустив територіальні поступки з боку незалежної», - явно радіє «СП».

«За задумом Зеленського, в Україні має відбутися референдум щодо того, як мають закінчитися бойові дії, і щодо територіальної цілісності країни. Зіц-президент назвав це «не найкращим варіантом»: мовляв, для російського лідера Володимира Путіна це буде перемогою. Також Зеленський, коментуючи можливі переговори з РФ, припустив, що військовим шляхом Україна може і не повернути території. То що стоїть за пропозиціями Зеленського піти на територіальні поступки і провести щодо цього референдум в Україні?», - мучиться «СП».

Видання звернулося по коментар до якогось «політолога» Дмитра Солонникова - «директора Інституту сучасного державного розвитку».

«Насправді це хитрий виверт Києва, - відразу попереджає Солонников. - Спочатку, на початку СВО, йшлося про демілітаризацію і денацифікацію України та надання їй позаблокового статусу. А зараз референдум про територіальні поступки неминуче виставить Росію у світлі загарбника чужих територій. Повторю: нам потрібні були не землі, а виконання Києвом згаданих умов. А підсумок референдуму як загальна згода українців на територіальні поступки Росії виглядає вельми сумнівним. Так чи інакше, все це буде ударом по іміджу Росії».

Прокремлівський «політолог» роз'яснює: «Україна не перемагає військовим шляхом. Це вже очевидний факт. І в зв'язку з цим у Заходу дозріли два плани. План «А»: підкосити економіку Росії санкціями, привести її до деградації, звести до нуля можливості військово-промислового комплексу і перейти до виснажливих воєнних дій, коли ми будемо брати по одному селу на день. І одночасно чекати, коли впаде наша економіка. Саме це, за задумом Заходу, і буде поразкою Росії».

«Але є і план «Б»: коли фронт завалиться, станеться прорив російських військ, Захід усіх садить за стіл переговорів, за час яких українська армія відпочиває і отримує від НАТО додаткове озброєння. У Росії план тільки один: перемога і наші умови. Це підтверджують і слова заступника голови Ради безпеки Дмитра Медведєва, який, як відомо, відповідає в РФ за оборонку: бюджет країни на найближчі три роки буде працювати на перемогу в СВО», - обнадіює Солонников.

Йому вторить ще один московський «політолог» - «фахівець із міжнаціональних конфліктів» Євген Михайлов.

«Усі ці виверти Зеленського про територіальні поступки - частина великої гри. Насправді закінчення військових дій для Зеленського - це політична поразка. Але він не з тих, хто буде «нести хрест». Його контракт закінчиться - і він поїде на Захід. Зараз, наскільки мені відомо, він домагається гарантій недоторканності для себе і сім'ї», - розкриває таємниці Михайлов.

«А всі ці розмови про мирні конференції - не більше, ніж спроба затягнути час: у США зараз вибори, їм не до України, у Європи теж маса проблем. Переговори - це час, щоб озброїти Україну і підготуватися до повномасштабних бойових дій. Але у Росії - інші плани, і ми їх виконаємо», - обіцяє комусь Михайлов.

«Їх крадуть і педофілам віддають»

Шовіністична «Комсомольская правда» обожнює «жереное». Цього разу вона запевняє, що «Україна перетворилася на «чорний ринок» з торгівлі дітьми на Захід: їх крадуть із родин і продають педофілам і трансплантологам».

Вже щось, а подати таку «страву» газета вміє.

Жаліслива кореспондентка «КП» одразу повідомляє, що «назву української волонтерської організації «Белые ангелы» на Донбасі вимовляють із жахом», і звертається за роз'ясненнями до такої собі «правозахисниці» Міри Теради - глави «фонду Боротьби з репресіями».

Та явно з жахом заявляє, що «Білих ангелів» у Донбасі називають «Чорними таксистами».

«Вони не самотні, є ще «Фенікс». Обидва з'явилися наприкінці лютого 2022 року. Це підрозділи української поліції, які курують західні структури. Вони діють під приводом евакуації, користуючись відчаєм дорослих, які не знають, як зберегти життя дітей. Знаходять методи, як «вирахувати» сім'ї з дітьми. Йдуть на хитрощі. Наприклад, напередодні Різдва «волонтери» оголошують про роздачу подарунків сім'ям із дітьми. А видавши подарунок, фотографують дітей, їхні документи і запитують, де ті живуть. Потім туди приходять люди у військовій формі, у яких замовлення, наприклад, на світловолосих і блакитнооких дітей. Схема вивезення проста: або вивозять тільки дітей, або їх забирають разом із дорослими, але потім тих по дорозі під дулами автоматів виставляють із машини. Нам розповідав житель Артемівська (Бахмута) Микола Опанасенко, що його били прикладом, щоб відібрати дитину. Його дружину і доньку вивезли «Білі ангели» і знайти він їх не може», - пише «картину маслом» «правозахисниця».

І продовжує лякати: «Київський режим створив цілу індустрію кіднепінгу. Дітей продають у даркнеті або на польському кордоні. Одразу п'ять країн приймають дітей-біженців з України без реєстрації: Польща, Іспанія, Велика Британія, Чехія і Словаччина... Одне з найгучніших наших розслідувань, коли вивезли 85 дітей з Артемівська, який тоді ще був Бахмут і перебував під ЗСУ. Це були дітки з особливостями. Співробітниця інтернату оформила опіку над ними. Потім частина дітей опинилася в Аргентині, частина - в Іспанії, братів і сестер розлучали без жодних церемоній...».

«І це ще не все - процвітає чорна трансплантологія, лабораторії, де на дітях випробовують препарати. Україна сьогодні номер один із чорної трансплантології. Верховна Рада там цілеспрямовано створювала умови для процвітання цього «бізнесу» - дозволили вилучати органи без згоди донора та його рідних, робити такі операції приватним клінікам за іноземної участі, спростили отримання ліцензій для них. У 2022 році звільнили трансплантологію від ПДВ. Нам відомо, що в містах Донбасу, які були ще під Україною, діяли мобільні групи біоінженерів із пересувними операційними та термічними контейнерами. Усе це контролювалося західними ПВК», - продовжує переказувати жахливий жах «правозахисниця».

І навіть Фонд Олени Зеленської причетний до зникнення дітей, божиться російська «правозахисниця», і переказує, як така собі Поліна Герасименко «так поспішала залишити Україну, що похапцем не взяла документи на 5-річного сина Богдана. І засмутилася, що доведеться з кордону повернутися за ними додому. Але після того, як матір розвернули на митниці, до неї підійшли з Фонду Зеленської і змусили віддати дитину, обіцяючи відвезти її в безпечне місце». «Відтоді своєї дитини вона більше не бачила», - повідомляє «правозахисниця».

Щоб надати своїм «відомостям» вигляду правдивості, «Комсомольская правда» цитує віце-спікера Держдуми РФ Анну Кузнєцову, яка заявляє, що «Україна викрала вже 23 тисячі малюків». З якої стелі вона взяла цю цифру, Кузнєцова, звісно, не уточнює, зате наполягає, що «Україна перетворилася на міжнародний майданчик із торгівлі дітьми, а викрадення дітей підтримано там на держрівні. Гроші від цього «бізнесу» - одне з джерел доходів режиму Зеленського».

«Ми не дамо замовкнути цю правду. Доповідь нашої Парламентської комісії перекладена всіма мовами ООН і надіслана більшості країн світу. Упевнена, ми дізнаємося ще чимало фактів про жахливі злочини, в яких українські нацисти переплюнули фашистів», - грізно заявляє російська віце-спікерка.

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ» 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті