Найгірший курортний сезон Криму: ризики, сплачені знижками

"Краще б цього курортного сезону взагалі не було. Закрили б Крим і все", – сказала "ОстроВу" співробітниця одного з кримських туристичних агентств.

Курортний сезон у Криму добігає кінця, але окупаційна влада не поспішає хвалитися його підсумками. Немає традиційних повідомлень про зростання туристичного потоку та привабливість сонячного півострова.

"Так, а що їм говорити? Сезону не було. Його просто не було. Я навіть не розумію, як можна говорити про якісь цифри та статистику. Великі мережеві готелі були заповнені від сили наполовину, і більшою мірою не туристами, а відрядженими. Пансіонати трималися лише на бюджетниках, яким начхати на ціни та військові дії – вони отримали безкоштовну путівку від держави і це їхня єдина можливість відпочити за рік. Плюс місцеві, які об'їздили півострів вздовж та впоперек", – зазначає представниця тургалузі Криму.

Місцеві туроператори пропонували чималі знижки та пільги, щоби залучити більше туристів. Ціни на готелі лише за офіційними даними знизилися щонайменше на 30% через падіння попиту. Насправді ж, за інформацією "ОстроВа", знижки доходили до 70%.

"Родзинку в останній місяць літа додають ціни на відпочинок. Кримські санаторії та готелі пропонують туристам вигідні умови: знижки на проживання, тарифи для жителів півдня і бонуси для різних категорій, денне відвідування, програми оздоровлення, допомога в трансферах, подарункові екскурсії, гастрономічні подарунки, спа-процедури, медичні та анімаційні послуги", – пишуть місцеві ЗМІ.  

Але це все не допомогло. Навіть за словами окупаційної влади, середній рівень бронювання у Криму на серпень становив 40%. І йдеться про офіційні місця поселення, без "сірого бізнесу".

"Я хочу звернути увагу, що мова йде про офіційне бронювання, а не про реальну заповнюваність. Так, можливо і було десь 40% броні, але більше половини від них «відвалилися»: з кожним повідомленням про вибухи на кримському мосту, висадку диверсантів, підрив якоїсь бази. Я не знаю жоден готель, який цього літа був би заповнений хоча б на 40%. У кращому випадку була заповнюваність на третину – і таких лише кілька десятків готелів. Дрібні готелі простоювали, закривалися цілі корпуси, щоб було дешевше обслуговувати", – розповіла "ОстроВу" кримський ріелтор Ірина.  

Окупанти вже радісно прозвітували, що курортний сезон пройшов "непогано". Щоправда, цифри говорять про інше. За офіційними даними, цього року в Криму відпочили 2,4 млн туристів. Щоб зрозуміти "масштаб трагедії", достатньо звернутися до тих самих даних за 2021 рік, коли півострів відвідали 9,5 млн туристів. Тобто йдеться про туристичну заповнюваність Криму на 25%.  

"Заповнюваність у 20-25% – це вже більш-менш реалістичні цифри. За своєю агенцією можу точно сказати, що цей сезон був найгіршим за всю історію. Ми звільнили третину штату, бо не було роботи. Так, якісь броні були, потім їх скасування. Були й реальні заїзди, навіть більш-менш великі, але це все крапля в морі у порівнянні з тим, що відбувалося у 2019-2021 рр.. Однак була цікава, хоч і нечисленна категорія росіян, які вирішили максимально скористатися ситуацією і дешево відпочити. Вони їхали незважаючи ні на що, обирали непогані місця поселення і зізнавалися, що без війни вони б ніколи не змогли дозволити собі такий відпочинок. На подібних людях ми хоч якось протрималися і не загнулися", – розповів "ОстроВу" Михайло – директор одного з кримських турагентств.

Але загалом великі знижки програли огидній логістиці, постійним чергам на кримському мості та реальним загрозам безпеці. 

Відпочинок-війна

Цього літа так зване "Міністерство курортів та туризму Криму" запустило програму підтримки для російських туристів. Нескладно здогадатися, що основний наголос було зроблено на безпеці під час подорожей. Щоправда, окрім слів про те, що "все під контролем", нічого не було зроблено. Ракети та безпілотники протягом літа падали у різних точках Криму.

"Який можливий відпочинок, коли будь-якої миті тобі на голову може впасти безпілотник чи уламки від ракети? Дехто думає, що це все нісенітниця і їдуть, а за кілька днів уже змінюють квитки і повертаються назад. Тому що тут все нагадує про війну. Постійно літають гелікоптери, літаки, пробки на дорогах, пересуваються військові вантажівки, багато людей у формі і так далі. Я вже мовчу про логістику. Щодня кримський міст стабільно перекривають. Хто хоче стояти в чергах, коли спека? Небагато бажаючих їхати через так звані "нові регіони", там взагалі жах", – каже ріелтор Ірина. 

Ще на початку літа (до атаки на кримський міст) російські експерти у сфері туризму намагалися створити позитивну картинку. Місцеві ЗМІ наввипередки публікували новинні матеріали про те, що з безпекою в Криму буде все чудово.

"Багато хто не приїде до Криму. А багато хто приїде, оскільки розуміє: рівень захисту в Криму такий, що не кожен регіон може похвалитися. Ті, хто оцінює ситуацію тверезо і розуміє, що в Криму безпечно, цього року отримають дешевий відпочинок та відсутність навантаження на основні об'єкти – море та пляжі", – говорила "експерт у галузі туризму" Людмила Бабій. 

Але реальність виявилася дещо іншою. За словами керівника Інституту Чорноморських Стратегічних досліджень Андрія Клименка, за перші два місяці літнього курортного сезону 2023 року в окупованому Криму сталося як мінімум 39 атак з використанням безпілотників і ракет на військові та інфраструктурні об'єкти. Десять з них безпосередньо вплинули на транспортні перевезення – автомобільні та/або залізничні.

За фактом Крим цього року став не просто військовою базою, а полем бою. Крім уже звичних для кримчан та гостей півострова ракет та безпілотників додалася висадка українських військових на Тарханкуті 24 серпня.

"Кілька сотень кілометрів до лінії фронту. Нормальна людина в таке місце не поїде. Я не уявляю, як можна відпочивати на військовій базі. Це курорт, який може злетіти в повітря будь-якої хвилини", – вважає російський правозахисник Марк Фейгін.

Але не лише безпілотники та "робота ППО" заважали відпочинку та нагадували про війну. У деяких курортних містах відкрили мобілізаційні пункти просто на набережних. Щоб заманити, там давали дітям "постріляти" з автоматів.

"Такі намети вони встановлюють по всій Росії. Дивна річ – рекламувати те, що ти можеш померти. Але це всі кроки до того, щоб населення звикло до війни. Його треба привчити, що контракт чи ні – там просто забиратимуть і все", – зазначив Марк Фейгін.

Про те, що війна відчувається в Криму все виразніше, "ОстроВу" розповіли місцеві жителі. За їхніми словами, окупаційна влада навіть перестала говорити про те, що ситуація під контролем.

"Вони просто мовчать. Ось у вас Зеленський виступає щодня, у нас усі мовчать. Набрали в рот води. Ну збили там щось, ну впало там щось. Немає жодної системи. Повний хаос. У вас хоча б тривога звучить, коли наближається безпілотник, є час спуститися в сховище або просто морально підготуватися до якихось вибухів і наслідків. У нас цього немає. У нас вибухи – це завжди сюрприз. на набережній, забитих ресторанів, але цього всього немає. На набережній самотньо хтось періодично співає військові пісні, всюди військові плакати та білборди. Який тут курорт", – розповіла жителька Севастополя Раїса Омелянівна.

За словами жителя Євпаторії Сергія, він не впізнав своє рідне місто цього літа.  "Це не моє місто. Постійно щось військове літає над головою. Приїжджих практично немає, особливо впадає в око маленька кількість дітей – вони завжди створюють шум і особливу атмосферу влітку, але цього немає. Ночами в барах багато військових, вони п'ють, поводять себе голосно, ми з друзями кілька разів стороною обходили такі компанії. До того ж, лякають новою мобілізацією – це ще один додатковий фактор ризику та стресу. Тож не тільки ракети та безпілотники створюють атмосферу війни, вона у всьому”, – розповів він. нашому виданню.

Усі ці незручності місцеві вирішили компенсувати небувалими знижками.

Знижки

Згідно з офіційними даними від Російського союзу туріндустрії (РСТ), багато готелів Криму знизили ціни на третину порівняно з минулим роком, щоб залучити туристів. Притому, що торік ціни й так були максимально знижені.

"Причому на 20-30% знизили ціни і затребувані об'єкти, у тому числі "Мрія" (п'ятизірковий готель преміум-класу, – ред.). До речі, вона і минулого року до червня продавалася майже задарма, я й сам мало не поїхав", – розповів віце-президент РСТ Юрій Барзикін.

За словами "глави регіонального відділення РСТ", у Криму та Севастополі Бориса Зелінського, готелі Криму зараз виживають в основному за рахунок місцевих жителів, які подорожують півостровом на вихідні та свята. В основному вони обирають об'єкти Великої Ялти, тому в інших частинах півострова готелі не поспішають відкриватися, щоб не зазнавати збитків.

За його оцінкою, завантаження готелів та санаторіїв цього року в Криму навіть гірше, ніж минулого, не кажучи вже про 2021-й. 

"У середньому на літо заброньовано від 5% до 30% номерів. І то це не оплачені путівки, а передзамовлення, які будь-якої миті можна скасувати", – сказав він.

Цю інформацію підтвердили "ОстроВу" місцеві туристичні агенти.

"Справді, на вихідних ситуація трохи краща, але тільки за рахунок місцевих, які також нікуди не виїжджають через складну логістику. Але це все мізер. Великі готелі влітку давали знижки від 25 до 50%, дрібні – до 70%. Іноді цінник падав критично. Ми в липні знайшли будинок на 3 сім'ї біля моря в районі Ялти за 1500 рублів на добу. Ми самі до кінця не вірили, що таке можливо, допоки не внесли завдаток", – каже турагент Михайло.

Та й зараз ціни на житло у Криму б'ють усі рекорди. Наприклад, у Феодосії можна зняти гостьовий будинок за 700 рублів на добу (250 гривень). Таких цін ніколи не було!

"Це цінник виживання. Цих грошей вистачить лише на оплату комунальних послуг та базові потреби. До початку війни тут стояла б ціна 1500-2000 рублів на добу, і ви не змогли б його зняти сьогодні на завтра. А будинок, як ми бачимо, можна зняти на будь-яку дату. У нас таких сотні об'єктів по всьому південному узбережжю стоять. Деякі наші постійні орендодавці навіть не виставляють цінник, а просять знайти хоч когось", – пояснила ріелтор "ОстроВу" Ірина.

Ще більше вражають ціни на оренду житла в Ялті, де завжди відпочинок був найдорожчим у Криму. Двокімнатну квартиру на кінець серпня біля моря можна винайняти за 714 рублів на добу (280 гривень), а гостьовий будинок – всього за 900 рублів (340 грн).

Серпень вважається найпопулярнішим місяцем для відпочинку в Криму і, відповідно, найдорожчим. Але представники галузі констатують, що темпи бронювання турів на півострів у серпні знизилися на 25-45%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Знижки на відпочинок у Криму сподобалися далеко не всім і встигли посварити навіть найзатятіших Z-патріотів. Так один із окупантів Олександр Таліпов, який курирує "кримський СМЕРШ", у своєму Telegram-каналі опублікував пост із рекламою відпочинку на півострові та додатковою знижкою за промокодом "ТАЛІПІВ".

Це не сподобалося полковнику армії РФ Петру Шувалову, який розкритикував Таліпова за рекламу відпочинку у Криму.

"Відпочинок у Криму" – це вбивство військової логістики, і не розуміти таких елементарних речей неможливо. І у випадку, якщо (або коли) на південному фронті стане спекотніше, ніж зараз, всі ці відпочиваючі з їхніми дітьми перетворяться на заручників. Ну а от як на таких заручників мають дивитися офіцери? Зворушливо закочувати очі, переживаючи за невинні чада та їхніх тупоголових батьків? Дико перепрошую, але мене таким фінтам не навчали. Тисяча вибачень. У мене є довірений мені о/с, у мене є завдання від вищого керівництва і у мене є відкладене в голові розуміння, що ось цим відпочивальникам було абсолютно насрати, скільки моїх бійців загине і буде покалічено через те, що логістика дала збій від туристичного сміття. У них відмазки стандартні: адже не заборонено, адже хочемо відпочити, адже війни немає, адже знижки, адже діти хотіли", – написав він у своєму Telegram-каналі.

Він зазначив, що якщо при загостренні військової ситуації перед ним стоятиме вибір ефективніше виконати військові завдання або забезпечити безпеку відпочиваючого, то "вибір буде очевидним". За його словами, ризики сплачені знижками.

"При першому загостренні відпочиваючі рвонуть і заблокують пробками мізерну логістику південного фронту. Їм же страшно, вони ж купатися-засмагати їхали. Мої бідненькі. І якщо вищі керівники накажуть мені діяти, не завдаючи шкоди цивільним – все, вони чисті, вони з себе відповідальність зняли... І я діятиму, як наказано, звичайно... Якщо що – у доповіді все підправимо, а те, що підправити не вийде – це все ворог, усі претензії до нього. я знаю, яке завдання у мене у пріоритеті. У вас же були знижки, не треба плакати", – висловився окупант.

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті