«На Запоріжжі бували випадки, що в одному селі води не попросиш у бабусі, а в іншому - дідусь наводить на нас артилерію». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня інформаційні канали окупованого Донбасу вдавали з себе дорослих журналістів і намагалися детально розповідати про саміт БРІКС у Казані та аналізувати його підсумки. Виходило не дуже, тому що, якраз, про підсумки навіть російські федеральні канали не знайшли, що повідомити. 

Сироти казанські

«Нинішній саміт БРІКС у Казані - подія планетарного масштабу. БРІКС - це не аналог, а найпотужніша противага. Противага системі однополярній, яка була вибудувана США. Це противага G7, противага агресивному блоку НАТО», - прокоментував головну ідею VIP-зустрічі в Казані постійний автор “Донецкого агентства новостей” Володимир Карасьов, який називає себе політологом.

Наступні публікації здебільшого були витримані в майбутньому часі: плануємо, намічаємо, потім... «Впевнений, що ми з вами побачимо той час, коли в економічній і політичній ізоляції опиниться Захід», - наприклад, дав свій прогноз колишній голова «народної ради ДНР», Володимир Бідевка. 

Саме для «ізоляції Заходу» Путін запропонував «відкрити зернову біржу БРІКС, яка сприятиме формуванню справедливих і передбачуваних цінових індикаторів на продукти і сировину».  Місцеві журналісти розповіли і про ідею російського диктатора створити спільну для країн БРІКС... власну валюту. Тут здоровий глузд взяв гору: запрошений для коментаря директор центру кон'юнктурних досліджень російської Школи вищої економіки Георгій Остапкович чесно розповів «офіційному» ЗМІ «ДНР», що для створення валюти, яка зможе замінити долар, БРІКС знадобиться від п'яти до семи років. 

Звичайно, ж інформаційні ресурси окупованого Донбасу не оминули увагою російську агресію, яку сором'язливо назвали «конфліктом на Україні». «Представники держав-учасниць БРІКС виявляють бажання більш активно сприяти процесу врегулювання, висловлюють готовність бути посередниками, що зустрічається з незмінним привітанням нашого Президента», - процитували місцеві ЗМІ заяву спікера Кремля Дмитра Пєскова.  

Сам же Путін лицемірно заявив, що під час потенційних переговорів з Україною «Росія готова шукати розумні компроміси». При цьому він із диктаторською прямолінійністю дав зрозуміти, що насправді жодних реальних переговорів і тим більше компромісів він не допустить. «Будь-який результат має бути на користь Росії. Я говорю прямо, без жодного сорому», - із задоволенням повторили його слова донецькі та луганські ЗМІ.

Слід зазначити, що з не меншим захопленням вони, скажімо чесно, небезпідставно, записали в союзники Путіна Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, який «своїм візитом на саміт БРІКС у Казані приєднався до глобальної більшості».

«Сама його присутність є серйозним знаком. Це важливіше навіть за зміст його виступу», - поширили інформаційні стрічки окупованого Донбасу коментар директора фонду “Регіональна політика” Євгена Забродіна.

"Настоящий полковник"

Минулого тижня «офіційний» сайт «ДНР» взяв інтерв'ю у такого собі командира добровольчого загону «БАРС-11» Сергія Шевченка. Інтерв'юер обіцяв, що полковник російської армії все розповість відверто. Однак той не став говорити про проблеми у ЗС РФ, бойові втрати і безглузді «м'ясні штурми». Відвертість його обмежилася маніакальними антиукраїнськими заявами, які довірливі мешканці окупованого Донбасу споживають уже понад десять років. 

Отже, обрані «одкровення» російського окупанта. «Проблема в тому, хто перебуває в Києві. І те, що зараз відбувається, - це сатанізм у відкритих формах його прояву... Вони загалом знищили на Україні родовід християнства. Знищили низку храмів, розграбували, вивезли. Що це відбувається? До чого тут храми? До чого тут релігія? Навіщо це все перекручувати? Ось у чому проблема», - не навів полковник жодних доказів антихристиянської та сатанинської сутності України. 

Звісно, в інтерв'ю пролунала теза, що набила оскому, про те, що українці - це фашисти. «Це негатив недобитих ушльопків, які з наших дідів, прадідів (у роки Великої Вітчизняної війни), ці звірі, знімали шкіру живцем, спалювали дітей зі старими в селах. І зараз їх підносять, і кажуть, що фашизм, що солдати СС і були ті справжні визволителі», - тиражує цей фейк Шевченко. 

Не обійшлося і без твердження, що Україна захотіла в Європу, щоб усією країною займатися содомією. «Що ви накоїли? Ви захотіли на Захід? Голубизни вам захотілося відкритої, доступної? Що вам треба? Чого вам не вистачало?», - вдавано цікавиться російський окупант.

Він чомусь упевнений, що Україну захищають виключно жителі Західної України. У них він бачить головне зло. «Ви просто завжди знущалися над нами. Навіщо? Ви не бачите, що святині, храми порушили? Ви не бачите, що йде сатанізм. І ви йдете і воюєте проти нас... Давайте розберемося - хто правий, хто винен. Ви нас вважаєте загарбниками. Але ми прийшли, тому що наш Донбас уже по пояс стояв у крові. Я стільки знаю хлопців у Росії, у яких тут рідня, близькі, родичі, вони з похорону на похорон їздили», - продовжив Шевченко говорити заїждженими пропагандистськими штампами.

Іншими словами, нічого нового на адресу «фашистської» і «сатанинської» України він не сказав. Але якщо уважно почитати «відверте» інтерв'ю, то можна знайти елементи правди. Виявляється, навіть у Запорізькій області, яку Путін оголосив «споконвічно російською землею», місцеві жителі не люблять росіян. «На Запоріжжі (де воює його підрозділ - «ОстроВ») бували випадки, що в одному селі чи селі води не попросиш у бабусі, а в іншому - дідусь наводить на нас артилерію», - розповів окупант. Але, від цієї дійсності він просто відмахнувся і завів стару платівку про те, «Захід ніколи не шкодував грошей на інформаційну війну. На Україні людей давно обробляли ті, хто зараз керує цією країною. Взяти ті ж підручники з відвертою русофобією та іншу літературу, численні інтернет-ресурси, які люди читають-читають-читають, а потім починають вірити», - не сумнівається він, що бабуся і дідусь в українському селі начиталися українських підручників і надивилися Інтернету.

Статті

Донбас
27.10.2024
17:39

«На Запоріжжі бували випадки, що в одному селі води не попросиш у бабусі, а в іншому - дідусь наводить на нас артилерію». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня інформаційні канали окупованого Донбасу вдавали з себе дорослих журналістів і намагалися детально розповідати про саміт БРІКС у Казані та аналізувати його підсумки. Виходило не дуже, тому що, якраз, про підсумки навіть російські...
Країна
26.10.2024
09:00

Мобілізація: економічне бронювання чи нові посилення?

Ще на початку серпня народні депутати говорили, що темпи мобілізації задовольняють найвище військове керівництво України. Але за два місяці ситуація різко змінилася.
Країна
25.10.2024
10:49

Медреформа в дії. Досвід Запоріжжя

Величезна кількість лікарів, медичних співробітників виїхали з тимчасово окупованих територій і розселилися в Запоріжжі. Величезна користь діяльності релоковних медцентрів...
Всі статті