«Ми вчимося видобувати вугілля з нуля». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу лякали обивателів смартфонами відомих фірм і пропагандою «європейських цінностей», яка чатує на них у сервісах VPN. Донецькі та луганські чиновники прогнозували небувалий розквіт вугільної промисловості, яку начебто доводиться відроджувати з нуля, і обіцяли продавати крадене вугілля в Північну Африку

Контрреволюція машин

Жителів окупованого Донбасу наполегливо запрошують в інформаційний ГУЛАГ. Минулого тижня «офіційний» сайт «ДНР» поспілкувався з Олександром Малькевичем, який є заступником голови Комісії Громадської палати РФ з розвитку інформаційного суспільства, ЗМІ та масових комунікацій. Він постарався нагнати страху на місцевих користувачів Інтернету і розповів про те, якої шкоди можуть завдати заборонені в Росії ресурси і платформи. 

Не секрет, що після блокування в РФ не тільки новинних сайтів, а й популярних сервісів і месенджерів, таких як Facebook, Instagram, WhatsApp і популярний відеохостинг YouTube, народ почав масово переходити на VPN-сервіси.

Малькевич заявив, що робити цього не можна, бо можна випадково прочитати новину або аналітичний матеріал, який суперечить офіційній позиції Кремля. «Ці додатки США активно використовують для поширення західної пропаганди, тобто брехні», - застерігає медіаексперт. 

«Тому раджу нашим громадянам перейти на вітчизняні онлайн-платформи. У нас уже достатньо гідних аналогів західним майданчикам. І немає потреби використовувати VPN-сервіси, щоб заходити на наші онлайн-платформи», - зробив він вигляд, що не здогадується, навіщо користувачі ставлять VPN. Зовсім не для того, щоб дивитися кастрований російський Інтернет.

Тему зла, що виходить від Заходу, підтримав ректор відкритого окупантами «Донецького національного технічного університету» Олександр Анопрієнко. Він пояснив землякам, «чому після інциденту в Лівані треба забути про купівлю “Айфона”.

«Варто відмовитися від електронних гаджетів із недружніх країн Заходу, щоб у майбутньому не сталася ситуація, аналогічна ліванській, коли засоби зв'язку раптово вибухали в руках у людей», - остаточно залякав він власників сучасних дивайсів.

«Для нас усіх висновок конкретно простий: тепер усі електронні гаджети з ворожих нам країн, приміром, це США, Японія або низка країн Європи, для нас становлять підвищену небезпеку. Зокрема, уже неодноразово говорив, що потрібно відмовлятися від продукції Apple, оскільки це найзакритіші продукти, навіть професіонали не завжди можуть сказати, що там в апаратній або програмній частині», - закликав Анопрієнко.

За його словами, «необхідно переходити на вітчизняні пристрої або їхні аналоги від китайських виробників». Які російські розробки взяв на озброєння Китай, експерт не уточнив. 

Вугільна промисловість Донбасу для новачків

Минулого тижня в ЗМІ окупованого Донбасу багато говорили про важливість шахтарської праці, про те, що вугільна промисловість є серцем регіону. На тлі цих бравурних заяв трохи дивним прозвучало одкровення російського чиновника Андрія Черткова, відрядженого Кремлем на посаду «першого заступника глави уряду ДНР». Він раптом заявив, що «сьогодні ми повертаємося до азів: ми вчимося знову видобувати вугілля». Виявилося, що розпочата Росією агресія проти України боляче вдарила по галузі: «Ми вчимося видобувати вугілля в межах СВО. Не припиняються бойові дії, бомбардування шахт, енергетичної структури», - уточнив він.

Однак, якщо уважно почитати його коментар для місцевих журналістів, то стає зрозуміло, що не тільки «СВО» змушує окупаційну владу починати з нуля. Чертков укотре визнав, що більшість шахт окупованої частини Донеччини вугілля не видобувають, функціонують тільки найперспективніші, які не потребують серйозних зусиль з боку нових власників.   

«Заступник голови уряду ДНР зазначив, що за останній рік республіка провела велику роботу спільно з Міненерго з реструктуризації вугільної галузі: шість шахт передано інвесторам, ще дві готуються під оренду, майже всі приватні вугільні підприємства стали учасниками вільної економічної зони», - пишуть ЗМІ.

Схожа ситуація склалася і на окупованій Луганщині - десятки шахт переведені в режим водовідливу, вугілля видобувають тільки ті, що безкоштовно передали «інвесторам». Таких «міністр вуглепрому ЛНР» Денис Ярош нарахував усього одинадцять.

Однак окупаційна влада не сумує і вже будує плани на шахти, які працюють на вільній території Донбасу. Так, одіозний Олександр Хряков, який із приходом «русского мира» змінив статус маргінала на портфель «першого заступника міністра вугілля та енергетики», уже готовий включити в план вуглевидобутку вугілля підконтрольного Україні шахтоуправління «Покровське». 

«Стан шахтоуправління «Покровське», загальні запаси вугілля якого перевищують 200 мільйонів тонн, можна буде оцінити тільки після звільнення Красноармійська (гіпотетичної окупації Покровська - «ГостроВ»), - розповів він місцевими ЗМІ. 

Ну, звичайно, не обійшлося без заяв про постачання вугілля Донбасу на світові ринки. Окупанти «ДНР» планують відправити першу партію вкраденого українського вугілля за кордон через порт Маріуполя. Зокрема, Чертков розповів, що планується «першу партію вугілля відправити за кордон, спробувати, яким чином ми зможемо перевалювати не через Новоросійськ, а через Маріуполь».

Російський чиновник не уточнив, які країни готові купувати крадене вугілля. Цю інформацію замість нього озвучив луганський «міністр» Ярош. За його словами, «Туреччина і Північна Африка можуть стати покупцями донбаського вугілля».

 

Статті

Донбас
29.09.2024
20:12

«Ми вчимося видобувати вугілля з нуля». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу лякали обивателів смартфонами відомих фірм і пропагандою «європейських цінностей», яка чатує на них у сервісах VPN. Донецькі та луганські чиновники прогнозували небувалий розквіт вугільної промисловості, яку...
Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Всі статті