Луганськ боїться української пропаганди, Донецьк рапортує про викорінення української мови. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Влада окупованого Донбасу несподівано проговорилася, що багаторічна антиукраїнська риторика далеко не завжди приносить бажані результати, а жителі «ДНР» і «ЛНР», особливо окуповані Росією після 2022 року, так і норовлять прочитати щось українське. Тому місцеві ідеологи закликали терміново посилити «виховну роботу» і поставити боротьбу «з українською пропагандою» на вищий рівень. Такі зізнання і заклики прозвучали в рамках організованого «старшим братом» круглого столу «Методика протидії українській пропаганді та дезінформації в нових регіонах Російської Федерації». 

Стомлені українською пропагандою

Отже, на круглому столі слово взяв так званий «голова громадської палати ЛНР», Олексій Карякін. 

«Коли ми зайшли в Старобільськ (лютий 2022 року. - «ОстроВ») і ввімкнули телевізор, то на всіх каналах ішла одна й та сама передача. Подивившись 10 хвилин, я розумів, наскільки ця пропаганда впивається у свідомість людей», - пригадав він останні дні українського телебачення в окупованих районах Луганщини. Здавалося б, відтоді минуло 2,5 роки, але переглянута на початку російської агресії передача справила на психіку колишнього власника невеликої крамнички в Стаханові дуже сильний вплив. «Сьогодні ми повинні дати бій у цьому напрямку», - сказав Карякін.

Виявляється, «дезінформація, поширювана українськими ЗМІ, вирізняється високим навіювальним впливом». За його словами, «поширення української пропаганди в Донбасі і Новоросії потрібно зупинити». Яким чином на непідконтрольний Донбас в умовах тотального блокування всіх неугодних джерел інформації проникає українська пропаганда, «громадський діяч» не уточнив. 

Тим часом ватажок «ЛНР» Леонід Пасічник повідомив, що активна робота в цьому напрямку вже ведеться. Так, наприклад, у школах окупованої Луганщини впроваджуватиметься виховна програма «Луганський характер». Він запевнив, що згідно з його «указом», ідеологічне опрацювання дітей проводитиметься... у радянських традиціях. 

«Підписав указ про старт із 1 вересня у школах регіону нової виховної програми «Луганський характер», розробленої за моїм дорученням Міністерством освіти і науки ЛНР спільно з регіональним відділенням Руху Перших і фахівцями Луганського державного педагогічного університету. Це пілотний проєкт, який ми вирішили реалізовувати в рамках діяльності Руху Перших. Ми вирішили використовувати найкращий досвід радянської системи освіти», - написав Пасічник у себе в Телеграм. 

Нових «Павликів Морозових» виховуватимуть із раннього віку. Наймолодших називатимуть «сентябрятами» - «на честь дня возз'єднання нових регіонів із Росією 30 вересня», - розповів він. Учням середніх класів присвоять звання «Піонери Луганської Народної Республіки». Десятикласникам запропонують «заслужити почесне звання “Труженик”, - уточнив ватажок “ЛНР”.

А ось у «ДНР» уже поспішили відзвітувати в тому, що практично повністю викорінили український дух. Так, окупаційна адміністрація Маріуполя виступила із заявою про те, що в школах міста українську мову не вивчатимуть навіть факультативно. І це, мовляв, не вольове рішення українофобів-керівників, а вибір самих учнів та їхніх батьків. «На сьогоднішній день запиту на вивчення української мови в школах Маріуполя не надходило», - йдеться в повідомленні “адміністрації”.

Еталонний зразок зомбованих школярів показав ватажок «ДНР» у своєму відеопривітанні до Першого вересня. «Пушилін привітав жителів регіону з Днем знань оригінальним відео», - похвалили його місцеві ЗМІ. «Так, один із хлопчаків, розповідаючи про фізкультурну форму, показує герб Росії на спортивному костюмі і пояснює: «Це такий знак, щоб усі знали, що ми добрі», - переказали вони один із сюжетів привітання...

Мистецтво заголовка

Минулого тижня головне ЗМІ «ДНР» передрукувало розповідь ватажка «республіки» Дениса Пушиліна про те, як він з'їздив до Макіївки й особисто відчув запах каналізації у квартирах її жителів. 

«Багато скарг надходить від жителів Макіївки на роботу керуючої компанії «Комунальник-15». Підприємство обслуговує понад дві тисячі багатоквартирних будинків на території Центрально-Міського, Кіровського та Красногвардійського районів міста і, судячи зі скарг, не справляється зі своїми обов'язками», - процитували його місцеві журналісти.

За словами Пушиліна, він «виїхав за найгострішою проблемою». Виявилося, в одному з будинків мікрорайону Сонячний «у підвалі весь час стоїть каналізація, і запах відчувається не тільки в під'їздах, а й у квартирах».

«Усунення аварійної ситуації в будинку взяв на контроль, але є чимало запитань до діяльності керуючої компанії. Точно необхідно зменшити кількість будинків на обслуговуванні, розбити їх по районах. І, звісно, перевірити фінансову діяльність організації», - пообіцяв він. 

«На жаль, скарг у сфері ЖКГ багато», - визнав ватажок “ДНР”.

Здавалося б, озаглавити цю публікацію було зовсім не складно. У заголовок можна було б винести, що Пушилін особисто проінспектував і взяв під свій контроль.. Можна було акцентувати увагу на тому, що ще не всі житлові контори сумлінно виконують свої обов'язки. Але ідеологічні працівники «республіканського» ЗМІ як заголовок сюжету про погану роботу керуючої кампанії, про запах каналізації у квартирах жителів Макіївки улесливо вибрали чергову порожню обіцянку глави окупаційної адміністрації: «ДНР буде переймати найкращі практики інших регіонів РФ у сфері ЖКГ». Після такого анонсу, скажемо чесно, мало хто захоче читати цю новину...      

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті