В Україні в жовтні відновилося зростання споживчих цін на продукти харчування

У жовтні 2023 року середні споживчі ціни на продукти харчування зросли проти вересня на 1%, припинивши у такий спосіб своє зниження, яке тривало з липня поточного року. Про це повідомляє  "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Інститут аграрної економіки.

"Найбільше зросли ціни на овочі (+14,0%), яйця (+10,1%) та молоко (+2,1%)", - повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Держстатом дані про інфляцію на споживчому ринку за жовтень 2023 року.

Крім зазначених продуктів, наголосив він, також зросли ціни на масло вершкове - на 2,9%, молочні суміші для дитячого харчування - на 2,5%, сметану жирністю до 15% - на 2,2%, м'які сири жирні - на 1,9%, сало - на 1,6%, яловичину - на 1,4%. У межах одного відсотка також збільшилися ціни на хліб, манні та ячні крупи, птицю (тушки та філе), морожену рибу.

Водночас, зазначив Лупенко, щодо значної частини продуктів харчування - майже половини найменувань, які відслідковує Укрстат - ціни в жовтні знизилися.

Зокрема майже на 14% знизилися ціни на моркву, на 11,9% - на гречану крупу, на 8,7% - на яблука, на 7,2% - на картоплю, на 2,2% - на цукор.

У межах одного відсотка зменшилися ціни на рис, макаронні вироби, борошно пшеничне, пшоно, пшеничні крупи, ковбаси варені 1 сорту та свинину. Причому щодо свинини зниження цін відбулося вперше з лютого 2023 року.

Таким чином, як зазначають у Інституті аграрної економіки, вплив надходження продукції врожаю 2023 року на споживчі ціни триває.

Як повідомлялося, борги українців по мікрокредитах зросили у 2023 році на 1,4 млрд грн. 

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті