Борги українців по мікрокредитах зросили у 2023 році на 1,4 млрд грн

Українці активно продовжують користуватись мікрокредитами у 2023 році. - за 9 місяців було оформлено 6 млн позик на загальну суму 29,1 млрд грн. Проте крім зростання кількості мікрокредитів, зросла й середня сума кредиту та загальна заборгованість українців за ними. Про це повідомляє моніторинговий сервіс Опендатабот, посилаючись на дані НБУ. 

Як повідомляється, 6 мільйонів нових кредитних договорів на загальну суму 29,1 мільярда гривень було оформлено в Україні з січня по вересень 2023 року. Це вже більше, аніж за весь 2022 рік, проте у 1,8 разів менше, ніж у 2021, коли українці взяли 10,8 млн мікропозик на суму 48,4 млрд грн. 

У середньому, на місяць у третьому кварталі поточного року реєструвалося 715 тисяч нових мікропозик. У порівнянні зі спадом на початку повномасштабного вторгнення, цьогоріч кількість нових кредитів в МФО зросла. Але це все ще менше у 1,7 рази ніж відповідні середньомісячні показники 2021 року (1,23 млн).

У 2023 році кількість укладених договорів збільшується на 7% щокварталу.

Черговим антирекордом у третьому кварталі став середній розмір мікрокредиту — 4985 гривень. Це найбільша сума від початку повномасштабного вторгнення та майже на третину більше, аніж у відповідному періоді 2021 року.

Продовжує зростати й заборгованість за мікрокпозиками: +6% за квартал. Так, станом на кінець вересня борги українців перед МФО сягли 9,44 мільярда гривень. Навіть попри те, що українці активно гасили свої заборгованості протягом 2022 року й помітно скоротили суму загального боргу, вже цьогоріч він знову збільшився: на 1,4 мільярда гривень. Варто зазначити, що понад половина нових боргів — 757 млн грн — виникла в першому кварталі цього року. 

Нагадаємо, що 22 листопада Верховна Рада прийняла в цілому ініційований НБУ законопроект 9422 щодо відповідального кредитування та ефективного регулювання на ринку небанківських фінансових послуг. 

Новий закон допоможе врегулювати ринок МФО: обмежить відсоткові ставки для кредитів та зменшить надмірне боргове навантаження на одного позичальника. 

Як повідомлялося, українці беруть все більше мікрокредитів, проте середня сума позики меншає. 

Також нагадаємо, шо міжнародна фінансова підтримка України перевищила 45 млрд доларів. 

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті