У Грузії закликали негайно запровадити візовий режим з РФ

Неурядові правозахисні організації Грузії закликали владу країни негайно запровадити візовий режим для громадян росії. Про це повідомляє інтернет-портал "Новини-Грузія".

"Ми вважаємо, що контроль за в'їздом до Грузії російських громадян та підприємств є питанням національної безпеки країни", - заявили у спільному зверненні 19 грузинських НУО.

Грузинські правозахисники та активісти вказали на різке зростання кількості росіян, які прибувають до їхньої країни з початку поточного року. Крім того, в Грузії після нападу росії на Україну - з кінця лютого 2022-го - зареєстровано близько 6400 російських компаній, що в сім разів більше за показник всього 2021 року.

При цьому автори звернення висловили стурбованість значним збільшенням експорту з Грузії до росії на тлі масштабних міжнародних санкцій проти РФ.

"Окупація, що триває, етнічні чистки, вчинені Російською Федерацією в Грузії, злочини проти людяності, безперервний конфлікт в Україні і часто підходящий РФ підхід - інтервенція в іноземну державу під приводом так званого захисту власних громадян - створює достатню підставу для встановлення візового режиму", - підкреслили представники НУО.

Вони наголосили, що обмеження громадян окупуючої чи ворожої країни у правах є поширеною практикою і не суперечить міжнародним стандартам у галузі прав людини.

"На підставі всього вищевикладеного вимагаємо негайно встановити візовий режим для громадян росії та переглянути правовий статус тих, хто вже в'їхав на територію країни", - додали автори звернення.

Водночас грузинські НУО висловили "повну підтримку" українському народу у його боротьбі за свободу та вказали на дії РФ проти України та Грузії, заборонені міжнародним правом у галузі ведення війни. Крім того, росія продовжує порушувати територіальну цілісність Грузії, нагадали правозахисники.

Серед тих, хто підписав звернення, - фонд "Відкрите суспільство" Грузії, Інститут громадянського суспільства, Асоціація молодих юристів Грузії, Рух за рівність, Група підтримки жіночих ініціатив WISG, Європейський фонд, Центр соціальних наук і Стражі суду Грузії (Court Watch).

Нагадаємо, Грузія є однією з країн, до якої поїхала найбільша кількість росіян після початку російського вторгнення в Україну. Громадяни РФ мають право перебувати у Грузії без візи протягом одного року.

Як раніше повідомлялося, у Тбілісі росіян пускають у бар лише після визнання ними окупації Грузії та підтримки України.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті