Україна готова прийняти обмеження на торгівлю з ЄС, щоб розрядити конфлікт з Польщею, але закликає заборонити імпорт російського зерна

Щоб розрядити гостру політичну суперечку з Польщею, Україна готова прийняти обмеження на торгівлю з Євросоюзом, але закликає ЄС заборонити імпорт російського зерна. Про це заявив торговий представник України Тарас Качка в коментарі Financial Times, опублікованому 6 березня.

"Можливо, на перехідний період такий керований підхід до торговельних потоків між Україною та ЄС - це те, що нам усім потрібно. Що стосується пшениці, то не Україна створює проблеми для польських фермерів, а росія", - сказав Качка, зазначивши, що Київ згоден на нові обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції, але за умови, що ЄС також повинен заборонити експорт російської сільськогосподарської продукції, яка все ще потрапляє до блоку через Білорусь і країни Балтії.

Качка додав, що Київ підтримує нові заходи, запропоновані Брюсселем, які передбачають введення з червня лімітів на імпорт яєць, м'яса птиці та цукру, а також дозвіл окремим країнам закрити свої ринки для українського зерна, за винятком подальшого транзиту в інші країни.

Уточнюється, що також Україна погодилася перенаправити експорт кукурудзи до Італії та Іспанії через Чорне море, а не через сусідні країни, щоб зменшити напруженість. 

"Ми добровільно припинили експорт кукурудзи до всіх п'яти сусідніх країн-членів ЄС. Незважаючи на це, ми експортували ще один новий рекорд - 15 млн тонн кукурудзи в календарному 2023 році. Отже, ми маємо великий попит в інших країнах. Україна заповнила прогалини у виробництві в ЄС", - сказав також торговий представник.

Зазначається, що щодо необхідності заборонити імпорт сільськогосподарської продукції з РФ та Білорусі з торговим представником України погодився і прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск. Що цей захід буде підтриманий і Литвою, заявила прем'єр-міністерка країни Інгріда Шимоніте. 

"Туск сказав, що обмеження на рівні всього блоку були б більш ефективними, але досягти цього буде важко, оскільки кілька країн-членів виступають проти через побоювання, що це дестабілізує світові ринки і посилить економічну і соціальну кризу в країнах, що розвиваються", - йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялось, що Туск не виключає, що Польща підтримає ініціативу Латвії про відмову від імпорту сільгосппродукції з РФ.

Статті

Луганськ
20.05.2024
14:53

Чому досвід психіатрів Луганщини вивчають колеги з країн НАТО

...Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів комбатантів, які потребуватимуть послуг з психіатрії та психосоціальної підтримки.
Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Всі статті