Папа Римський зробив скандальну заяву, закликавши російську молодь "…не відмовлятись від спадщини великої матінки росії"

Папа Римський Франциск заявив російській молоді, що вони є "спадкоємцями великої імперії" і закликав не відмовлятися від спадщини катів українського народу – Петра I й Катерини II. Цю заяву понтифік зробив під час онлайн-зустрічі з католицькою молоддю Санкт-Петербурга 25 серпня (запис оприлюднено 27 серпня).

"Ніколи не забувайте про спадщину. Ви спадкоємці великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра I, Катерини II, тієї імперії – великої, освіченої, [країни] великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини, ви спадкоємці великої матінки Росії, йдіть вперед з цим. І дякую вам. Дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами", – заявив Папа Римський.

Як підкреслюють українські ЗМІ, "великий правитель" Петро I, про якого згадав Папа, зокрема, влаштував Батуринську різанину, де московські війська вирізали всіх жителів міста, незалежно від віку та статі. За різними оцінками, загинуло від 11 до 15 тисяч батуринців. Також Петро I заборонив друк книг українською та вчинив багато інших дій, спрямованих на ліквідацію незалежності Гетьманщини. А Катерина II відома тим, що проводила політику русифікації України та викорінення гетьманства, знищила останній острівець української незалежності – Запорізьку Січ.

"Що цікаво, тексти виступу Папи Римського Франциска, які опублікувала прес-служба Ватикану та сайт римсько-католицької архієпархії у РФ відрізняються, – пише ТСН. – Vatican News не оприлюднив абзац про "велику Росію", але ці слова Папи можна почути на відео на сайті Римсько-католицької архієпархії в РФ".

Раніше повідомлялось, що до Києва прибув спецпосланець Папи Римського, щоб "уважно вислухати Україну".

Статті

Луганськ
20.05.2024
14:53

Чому досвід психіатрів Луганщини вивчають колеги з країн НАТО

...Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів комбатантів, які потребуватимуть послуг з психіатрії та психосоціальної підтримки.
Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Всі статті