Нобелівську премію з хімії вручили за вивчення квантових точок

Лауреатами Нобелівської премії з хімії за 2023 рік стали троє вчених із США - Мунгі Бавенді (Маcсачусетський технологічний інститут), Луї Брюс (Колумбійський університет) та виходець з росії Олексій Єкімов (Nanocrystals Technology Inc), - пише DW.

Премію їм присудили за відкриття та синтез квантових точок - "часток настільки малих, що їхній розмір визначає їхні властивості", повідомив у середу, 4 жовтня, Нобелівський комітет.

78-річний вчений російського походження Олексій Єкімов живе та працює у США з 1999 року. Його роботи започаткували дослідження напівпровідникових нанокристалів, відомих як квантові точки.

Раніше того ж дня, ще до оголошення лауреатів, шведські ЗМІ опублікували електронний лист, надісланий академією наук, у якому було названо їхні імена. Однак невдовзі після цього представники Нобелівського комітету заявили Reuters і телеканалу SVT, що йдеться про помилку і рішення про премію цього року з хімії ще не було ухвалене.

Як повідомлялося, Нобелівський комітет 3 жовтня оголосив лауреатів премії з фізики. Ними стали вчені П'єр Агостіні, Ференц Крауш і Анн Л'Ульє за експериментальні методи вивчення динаміки електронів у матерії. 

Статті

Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Світ
28.05.2024
08:27

«Якщо Путін захоче повернути Януковича на царство, все можливо». Російські ЗМІ про Україну

Усім відомо, що термін його легітимності як президента не закінчився, а був перерваний державним переворотом в Україні. Появу Януковича в розпал переговорів Путіна і Лукашенка не змогли проігнорувати навіть українські політики, які почали просто...
Всі статті