Вчені різних країн підписали Нью-Йоркську декларацію, яка стверджує, що тварини мають свідомість

Близько 40 учених із різних країн підписали Нью-Йоркську декларацію про свідомість тварин, яка стверджує можливість свідомості навіть у безхребетних. Про це повідомляє Телеграм-канал "Радио Свобода".

Згідно з документом, наявність свідомого досвіду у ссавців і птахів має "сильну наукову підтримку". Також спостереження та експерименти вказують на "реальну можливість" свідомості у всіх хребетних (рептилій, амфібій, риб) і багатьох безхребетних (восьминогів, раків, комах).

За останні роки було зроблено кілька відкриттів, що дозволяють вважати різних тварин розумними. Наприклад, учені виявили, що губан-чистильник здатний проходити "дзеркальний тест", тобто впізнавати себе в дзеркалі. Раніше цей тест проходили шимпанзе і дельфіни, наявність свідомості у яких викликає менше сумнівів.

"Ніхто і за мільйон років не очікував, що крихітна рибка зможе пройти цей тест", - каже один із підписантів декларації. В інших експериментах було доведено, що риби також виявляють цікавість, бджоли - особливо молоді - грають із дерев'яними кульками, каракатиці здатні запам'ятовувати побачене і понюхане, а раки реагують на протитривожні препарати.

У міру того як дедалі більше і більше видів демонструють подібні ознаки, перед вченими може постати питання, які взагалі тварини не володіють розумом, каже фахівець із права тварин Раджеш Редді.

У Нью-Йоркській декларації йдеться про те, що "безвідповідально ігнорувати" можливість свідомості у тварини під час ухвалення рішень, які її зачіпають, у тому числі законодавчо. Наприклад, майже скрізь дозволено кидати живих раків у киплячу воду, але у Великій Британії їх уже занесли до законопроєкту як розумних.

Статті

Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Всі статті