Нобелівську премію з економіки отримала американка Клаудія Голдін за дослідження про заробіток жінок і гендерний розрив

У 2023 році Нобелівську премію з економіки отримала представниця США Клаудія Голдін за її дослідження впливу роботи на життя жінок, де розкрито ключові чинники гендерних відмінностей на ринку праці. Про це повідомила пресслужба Нобелівськго комітету 9 жовтня.

"Цьогорічна лауреатка премії з економічних наук представила перший вичерпний звіт про заробітки жінок та їх участь на ринку праці протягом століть. Науковиця переглянула архіви та зібрала дані за понад 200 років, що дозволило їй продемонструвати, як і чому змінилися гендерні відмінності в доходах і рівнях зайнятості", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що дослідження Голдін розкривають причини змін і основні джерела гендерного розриву, що залишилися, те, що жінки надзвичайно мало представлені на світовому ринку праці, і переважно вони заробляють менше, ніж чоловіки.

"За останнє століття частка жінок на оплачуваній роботі потроїлася в багатьох країнах з високим рівнем доходу. Це одна з найбільших суспільних та економічних змін на ринку праці в наш час, але значні гендерні відмінності залишаються. Вперше в 1980-х роках дослідник застосував комплексний підхід до пояснення джерела цих відмінностей. Дослідження Клаудії Голдін дало нам нове і часто несподіване розуміння історичної та сучасної ролі жінок на ринку праці", - йдеться в заяві Фонду Нобеля.

Раніше повідомлялось, що Нобелівську премію з хімії вручили за вивчення квантових точок.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті