Чехія відкликала свого посла у росії

Чехія відкликала посла у Росії і «не має наміру відправляти свого представника на інавгурацію президента володимира путіна. Про це повідомив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський в ефірі телеканалу TV NOVA, - пише Радіо Свобода.

«Чинні відносини Чехії з Росією не відповідають тому, щоби наш тимчасовий повірений Ян Ондржейка брав участь у такій церемонії (інавгурації президента РФ Володимира Путіна – ред.)», – заявив глава чеського МЗС.

Він підтвердив, що уряд відкликав посла Чехії в Росії Вітезслава Півоньку.

Офіційно Півонька обійматиме посаду посла до кінця травня. В Москві він працював з 2018 року, але останніх понад 2 роки фактично перебував у Празі.

Попри дискусію про доцільність мати посла Чехії в Москві, офіційного рішення щодо зниження рівня представництва не ухвалено.

Напруження у дипломатичних відносинах між Чехією і Росією триває з 2021 року, коли чеські спецслужби з’ясували, що агенти російських спецслужб причетні до вибухів у 2014 році на складах боєприпасів у Врбетицях. Після вислання 18 російських дипломатів та дзеркального кроку Москви кількість російських дипломатів у Чехії невпинно зменшувалася. У 2023 році у посольстві Росії в Празі працювало шість дипломатів і стільки ж – чеських дипломатів у Москві.

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті