Зібрано доказову базу щодо участі центробанку РФ у забезпеченні війни проти України, його керівниці Набіулліній повідомлено про підозру

СБУ та Офіс генпрокурора України зібрали доказову базу щодо участі центробанку РФ у забезпеченні війни росії проти України. Про це повідомили в Телеграм-каналі СЬУ 27 вересня.

"Служба безпеки та Офіс Генерального прокурора зібрали доказову базу, яка свідчить, що центральний банк російської федерації сприяв підготовці агресивної війни проти України та продовжує її забезпечувати. За матеріалами справи і висновками незалежних досліджень, керівниця цієї фінансової установи Ельвіра Набіулліна була завчасно поінформована про плани путіна щодо повномасштабного вторгнення у нашу державу і приймала рішення центробанку, які забезпечили військову агресію", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що для цього Набіулліна змінила стратегію роботи центробанку задля підтримки окупації, уникнення санкцій, застосованих до РФ за вторгнення в Україну, а також для полегшення фінансування окупаційних угруповань країни-агресора.

Матеріали розслідування також свідчать, що кошти, які перебувають на рахунках російського центробанку, відкритих в іноземних юрисдикціях, фактично є одним із інструментів ведення війни. 

"Йдеться про майже 300 млрд доларів США, які завдяки міжнародним партнерам України заблоковані на рахунках центробанку РФ по всьому світу", - пише СБУ. 

На підставі доказової бази, зібраної СБУ та ОГП, ця сума у перспективі може підлягати конфіскації, як кошти юридичної особи, до якої будуть застосовані заходи кримінально-правового характеру, як це передбачено законодавством.

Наразі у межах відповідного кримінального провадження нову підозру за ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни) отримала голова центрального банку РФ Ельвіра Набіулліна. Досудове розслідування триває.

Раніше повідомлялось, що СБУ зібрала доказову базу на першого заступника керівника адміністрації президента РФ Сергія Кірієнка, який сприяє війні проти України.

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті