СБУ зібрала доказову базу на першого заступника керівника адміністрації президента РФ Сергія Кірієнка, який сприяє війні проти України

Повідомлено про підозру путінському "куратору" тимчасово окупованих регіонів України Сергію Кірієнку. Про це пише Телеграм-канал СБУ 30 серпня.

"СБУ зібрала доказову базу на Сергія Кірієнка - першого заступника керівника адміністрації президента РФ, який сприяє війні проти України. Посадовець уже багато років є довіреною особою путіна і входить до його найближчого оточення. Після початку повномасштабного вторгнення РФ очільник кремля призначив Кірієнка "куратором" тимчасово окупованих районів Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що там він координує діяльність окупаційних адміністрацій країни-агресора, зокрема в "кадрових" питаннях.

За матеріалами справи, починаючи з травня 2022 року саме Кірієнко курує абсолютно всі сфери примусової інтеграції тимчасово захоплених територій України в "законодавче поле" росії. Зокрема, він брав безпосередню участь в організації псевдореферендумів країни-агресора та відповідав за підсумки "голосування". А восени 2023 року він особисто вручав гауляйтерам Пасічнику, Сальдо та Пушиліну "документи" на призначення їх очільниками місцевих окупаційних органів росії.

Також фігурант уповноважений на координацію медіа-ресурсів кремля, які нав’язують ідеологію рашизму на тимчасово захопленій частині території України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Кірієнку про заочну підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни);

- ч. 2 ст. 110 (публічні заклики до умисних дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинені особою, яка є представником влади, повторно);

- ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування збройної агресії рф проти України, розпочатої у 2014 році, а також заперечення тимчасової окупації частини території України та глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію рф проти України, вчинені службовою особою повторно з використанням ЗМІ);

- чч. 1, 2 ст. 332-2 (перетинання державного кордону України з метою заподіяння шкоди інтересам держави поза пунктами пропуску через державний кордон України вчинене повторно).

Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Раніше повідомлялось, що про підозру повідомлено генералу росгвардії Спиридонову, який командував розгоном протестів під час окупації Херсонської області.

Статті

Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Країна
12.09.2024
16:21

Україна нарощує виробництво дронів: проблеми та виклики

73% опитаних виробників сектору ОПК не бачать жодних кроків від держави щодо покращення умов ведення оборонного бізнесу в Україні.
Світ
11.09.2024
19:13

Про далекобійні ракети, сучасні винищувачі, дипломатію і трибунал над Путіним і Лавровим. Огляд західних медіа

Західні союзники спочатку опираються закликам надати більш сучасне обладнання, тільки щоб погодитися на багато місяців пізніше. Такий перервний потік давав українським військовим менше часу на інтеграцію складного і потужного озброєння, залишивши...
Всі статті