Зеленський вручив державну нагороду "Національна легенда України" боксеру Усику, фехтувальниці Харлан та ще низці діячів

Президент Володимир Зеленський вручив державну нагороду «Національна легенда України» різним діячам, зокрема, серед них — один із творців ракет «Нептун», «ідеолог» морського дрона Sea Baby, найтитулованіша українська атлетка Ольга Харлан та низка митців. Про це він повідомив у Фейсбук 22 серпня.

«Для мене честь сьогодні нагородити справжніх легенд України. Ми прославляємо всіх тих, хто посилює наших воїнів, посилює їх щоденно та надихає. Це люди, які прославляють Україну, зміцнюючи нашу оборону й надихаючи всіх громадян України», — зазначив Зеленський.

Серед атлетів нагороди отримали боксер Олександр Усик, який свого часу здобув звання абсолютного чемпіона світу в надважкій вазі, та фехтувальниця Ольга Харлан, яка цьогоріч на Олімпіаді в Парижі виборола для України золоту та бронзові медалі. 

Як повідомляє Офіс президента, з митців нагороду отримав живописець, графік та монументаліст Олександр Дубовик, роботи якого зберігають в Національному художньому музеї України, музеях США, Німеччини та в приватних колекціях, а також композитор Ігор Поклад — автор понад 150 пісень, музичних вистав, творів до більш як 40 українських стрічок та анімаційних фільмів.

Свої відзнаки отримали й визначні люди, причетні до військової справи або її ведення:

гендиректор конструкторського бюро «Луч» Олег Коростельов, який брав участь у створенні «Стугни», «Вільхи» та ракети «Нептун»;

бригадний генерал військової контррозвідки СБУ Іван Хантер Лукашевич — ідеолог створення морських дронів Sea Baby та розробник снайперської гвинтівки «Володар обрію», із якої встановили світовий рекорд — влучний постріл в окупанта з відстані 3800 м;

торакальний хірург Віталій Хмель, який зробив понад сто надскладних операцій пораненим воїнам, в евакуаційних рейсах врятував життя понад 50 захисникам.

Серед інших відзначених — філантроп, бізнесмен і меценат з США Говард Баффет, який є найбільшим приватним донором України. Його фонд витратив на допомогу українцям понад 500 млн доларів. Нагороду отримала і провідниця «Укрзалізниці» Ірина Юрченко, вона з 25 лютого 2022 року заступила на чергування й тижнями працювала на евакуаційних рейсах. Тоді її син Дмитро Орест Козацький тримав оборону на «Азовсталі» в Маріуполі.

Окрім того, нагороди надали посмертно співачці Ніні Матвієнко та кінорежисеру і сценаристу Сергію Параджанову, що створив стрічку «Тіні забутих предків».

Нагадаємо, відзнака «Національна легенда України» була запроваджена 2021 року. Відтоді президент щорічно відзначає цією нагородою людей, які зробили внесок у становлення незалежної України

Як повідомлялося, головнокомандувач ЗСУ Олекандр Сирський у зоні бойових дій відзначив українських військових. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті