Затримано шістьох проросійських інтернет-агітаторів, які вели підривну діяльність у різних регіонах України

СБУ затримала ще шістьох проросійських інтернет-агітаторів в різних регіонах України. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 29 липня.

"Служба безпеки затримала ще шістьох громадян України, які поширювали заклики на підтримку війни РФ проти нашої держави та виправдовували воєнні злочини рашистів", - сказано в повідомленні.

Зокрема, у Києві затримано псевдоексперта, який активно підтримував збройну агресію РФ на власній сторінці у Фейсбук. У ході розслідування було встановлено, що фігурант має російський паспорт та є автором декількох прокремлівських видань, які були підпільно надруковані за гроші з Москви до повномасштабного вторгнення РФ. У цих псевдонаукових працях автор фальсифікує історичні факти становлення та розвитку Української державності на користь РФ. Також фігурант використовував у книгах "тези" кремлівської пропаганди, в яких виправдовує захоплення частини території України.

Крім того, на Закарпатті викрито переселенку з тимчасово окупованого міста Голубівка (до перейменування Кіровськ) на Луганщині, яка вихваляла путіна та героїзувала "кадирівців".

Ще один фігурант - мешканець Берегівського району Закарпатської області, який на своїй сторінці у Фейсбук розповсюджував заклики до однієї з національних громад регіону підтримати збройну агресію РФ.

На Житомирщині викрито одразу трьох ворожих агітаторів. Один з них влаштовував штучні конфлікти з представниками ТЦК. Під час провокацій фігурант намагався дискредитувати українських військових та закликав оточуючих ухилятися від мобілізації. Ще один - водій місцевого таксі, який під час поїздок нав’язував пасажирам кремлівські фейки щодо війни проти України. Інша фігурантка в "Однокласниках" закликала молитися за путіна.

"Ініційовані Службою безпеки експертизи підтвердили факти інформаційно-підривної діяльності ворожих поплічників", - пише також СБУ.

Слідчі повідомили затриманим про підозру (відповідно до вчинених злочинів) за двома статтями Кримінального кодексу України:

- чч. 2, 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників);

- чч. 1, 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Тривають розслідування. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми.

Раніше повідомлялось, що знешкоджено агентурну групу ФСБ, яка готувала серію терактів-підпалів в Україні та Євросоюзі

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті