Знешкоджено агентурну групу ФСБ, яка готувала серію терактів-підпалів в Україні та Євросоюзі

Контррозвідка СБУ й Національна поліція України знешкодили агентурну групу ФСБ, яка готувала серію підпалів в Україні та країнах Євросоюзу. Про це повідомили в Телеграм-каналах СБУ та Нацполіції 25 липня.

"У результаті спецоперації у різних регіонах нашої держави нейтралізовано агентурну групу ФСБ, яка готувала підпали у місцях масового перебування людей. Основними цілями ворога були торгові центри, автозаправні станції, аптеки та ринки в Україні, Польщі та країнах Балтії. Під час комплексних заходів на Прикарпатті затримано організатора ворожого осередку та його спільника. Зловмисники діяли у складі злочинного угруповання, діяльність якого дистанційно координували кадрові співробітники спецслужби РФ", - пише СБУ.

Нацполіція уточнює, що 18 липня правоохоронці провели 40 обшуків за місцями проживання та в транспортних засобах фігурантів на території шести областей, де були знайдені докази, що свідчать про зв’язок учасників злочинної організації з представниками російських спецслужб. 

"За результатами проведення спецоперації учасників злочинної групи затримано в Івано-Франківській області", - пише Нацполіція.

Зазначається, що до складу злочинної групи входило 19 осіб, які були розосереджені по місцях проживання в Івано-Франківській, Дніпропетровській, Полтавській областях та у Запоріжжі. 

Фігуранти за гроші вербували кандидатів на вчинення підпалів цивільних об’єктів. Для пошуку потенційних виконавців використовували особисті зв’язки у кримінальних колах. Щоб "відрядити" завербованих підпалювачів за кордон, фігуранти готували для них підроблені документи. Зокрема паспорти, водійські права, дипломи про освіту та медкартки, оформлені на третіх осіб. Таким чином агентура РФ планувала незаконно переправляти своїх спільників за межі України та "легалізувати" їх на території ЄС.

Після вчинення підпалів виконавці мали фільмувати загоряння об’єктів на камери власних телефонів для подальшого "звіту" до ФСБ. Медіафайли агресор планував використати для підготовки спеціальних інформаційних операцій, спрямованих на розхитування суспільно-політичної обстановки в Євросоюзі.

Під час обшуків у помешканнях, автомобілях та гаражних приміщеннях фігурантів вилучено наступне:

- мобільні телефони, флеш-накопичувачі, чорнові записи та підроблені документи, які використовували у підривній діяльності;

- автомат АК, пістолети, зокрема Gloсk 19 з набоями та глушниками;

- банківські картки та великі суми готівки, які витрачали на вербування потенційних підпалювачів.

Організатору агентурної групи ФСБ та його спільнику повідомлено про підозру (відповідно до вчинених злочинів) за такими статтями Кримінального кодексу України, серед них:

- ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);

- ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Тривають слідчі дії та оперативні заходи для притягнення всіх винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Раніше повідомлялось, що довічне ув'язнення загрожує затриманому агенту ФСБ, який коригував удари по Одесі й "полював" на релейні шафи "Укрзалізниці".

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті