Запорізьку АЕС знову підключили до української енергосистеми – МАГАТЕ

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) України знову отримує електроенергію безпосередньо з національної мережі. Про це повідомило МАГАТЕ 17 вересня, пише Інтерфакс-Україна.

"Відновлена лінія 750 кВ наразі забезпечує найбільшу в Європі атомну електростанцію, останній активний реактор якої було зупинено 11 вересня, електроенергією, необхідною для охолодження реактора та виконання інших важливих безпекових функцій", – сказано в релізі агентства.

Підкреслюється, що це стало можливим після того, як інженери відремонтували одну з чотирьох основних зовнішніх ліній електропередач, які були пошкоджені під час війни.

Уточнюється, що після того, як два тижні тому ЗАЕС втратила підключення до тієї ж лінії 750 кВ, вона спочатку покладалася на електроенергію, вироблену самою станцією, а потім на резервні лінії електропередач, які з'єднують її з мережею через розподільний пристрій ТЕЦ.

Як зазначається у повідомлені, у зв'язку із повторним підключенням основної лінії в п'ятницю вдень три резервні лінії електропередач знову нині в резерві. Три інші основні зовнішні електропередачі 750 кВ, пошкоджені раніше під час обстрілів, залишаються відключеними.

"Усі шість реакторів ЗАЕС перебувають у стані холодного зупину, але їм, як і раніше, потрібна електроенергія для підтримки необхідних функцій безпеки. Із 5 вересня станція не постачає електроенергію домогосподарствам, заводам та іншим особам, залежних від неї для своїх потреб", – йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що лінію 750 кВ було відновлено того ж дня, коли "Енергоатом" повідомив про доставку на станцію запасних частин для ремонту ліній електропередач ЗАЕС, а також додаткових запасів палива для аварійних дизель-генераторів станції. Ці постачання було підтверджено на місці експертами МАГАТЕ.

Підкреслюється, що МАГАТЕ та його гендиректор Рафаель Гроссі констатують, що стан електропостачання ЗАЕС покращився за останній тиждень, загальна ситуація на станції залишається ненадійною.

"Для її стабілізації гендиректор ініціював консультації з відповідними сторонами, спрямованими на невідкладне створення зони ядерної безпеки і захисту на ЗАЕС", – сказано в повідомленні.

Раніше повідомлялось, що на ЗАЕС вдалось завезти запчастини, матеріали та дизельне пальне.

Статті

Донбас
07.10.2024
09:53

Як із «ДНР» і «ЛНР» роблять «фабрику мрій». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Свого часу засновник радянської імперії Володимир Ленін заявив, що «з усіх мистецтв для нас найважливішим є кіно». Тож не дивно, що пропагандисти окупованого Донбасу та їхні кремлівські куратори сприйняли цю вказівку досить серйозно і вирішили...
Країна
06.10.2024
11:32

Опалсезон 2024–2025: це ми не проходили

Більш песимістичний сценарій передбачає, що вдасться відновити лише близько 2 ГВт потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде 6-7 і при цьому зима буде холодною. Тоді система опиниться у кризовій ситуації. За найгіршим сценарієм, якщо росія...
Донбас Країна
04.10.2024
11:01

«Космогонія»: історія Всесвіту й цивілізації від художника з Донеччини Петра Антипа

Картина складається з більше ніж 500 частин та 9 фрагментів. Вона має 10 метрів заввишки й 200 завширшки. Точна її площа – 2086,5 квадратних метрів, і це офіційно зареєстровано у Книзі рекордів України.
Всі статті