Зʼявилися деталі, як сепаратисти-туареги розгромили російський "Африканський корпус" "вагнерівців"

Російський "Африканський корпус", що складається переважно з колишніх найманців ПВК "Вагнер", втратив кілька десятків своїх бійців на малійсько-алжирському кордоні. Колона з російських та малійських військовослужбовців в умовах піщаної бурі потрапила в засідку, організовану туарегами, які борються за створення незалежної держави Азавад, - пише 29 липня "ВВС".

Про загибель колони російських найманців на півночі Малі стало відомо у ніч проти 28 липня, через тиждень після відновлення активних бойових дій поблизу кордону з Алжиром.

Із 20 липня російські провоєнні z-канали кілька днів поспіль прогнозували швидкий розгром ісламських сепаратистів-туарегів, які останні 12 років контролюють північну частину країни, а в 2012 році навіть оголосили про створення своєї окремої держави.

У перші дні операція малійської армії разом із російським "Африканським корпусом", створеним із залишків ПВК "Вагнер", судячи з заяв влади Малі, просувалася успішно. Тиждень тому їм вдалося взяти під свій контроль село Ін-Афарак на межі з Алжиром.

Але у ніч проти 26 липня колона російських найманців почала просуватися в напрямку міста Тін-Зауатін, розташованого на території Алжиру.

Як пишуть пов'язані з найманцями телеграм-канали, коли військові були приблизно за два кілометри від малійсько-алжирського кордону, їх накрила піщана буря, тому колона зупинилася. Місцеві повстанці скористалися природними умовами і влаштували колишнім вагнерівцям засідку.

Результатом стали втрати, яких російські найманці у своїх операціях "на далеких напрямках" (тут не йдеться про втрати у війні проти України) не мали з часів битви під Хашамом у сирійській провінції Дейр. Тоді, у лютому 2018 року, колона тих самих "вагнерівців" потрапила під удар американських ударних вертольотів.

Російські джерела кажуть, що в результаті бойового зіткнення на малійсько-алжирському кордоні могли загинути від 20 до 50 російських військовослужбовців.

BBC зв'язалася з колишнім військовослужбовцем ПВК "Вагнер". Це джерело каже, що загинули щонайменше 82 найманці. Інша людина, яка перебувала в Малі і з якою раніше спілкувалася BBC, перестала виходити на зв'язок, а на сторінці його мами в соціальній мережі "ВКонтакте" з'явилася поминальна свічка. У чатах родичів колишніх найманців другий день активно обговорюють втрати в цій африканській країні.

Відомо, що малійським повстанцям вдалося пошкодити щонайменше один гелікоптер Мі-24.

Серед уже підтверджених загиблих — адміністратор телеграм-каналу Grey Zone Микита Федянін, відомий під позивним "Білий"; про його смерть повідомило джерело агентства "ТАСС". За життя Євгена Пригожина це був один із найвідоміших телеграм-каналів, які писали про ПВК "Вагнер", що мав понад 500 тисяч підписників.

У різних z-каналах також згадувалося, що в складі російської колони, що потрапила в засідку, міг перебувати один із найвідоміших командирів ПВК "Вагнер" Антон Єлізаров (позивний "Лотос"), але про його долю поки нічого достеменно невідомо.

Дані про розгром російських сил підтвердили самі туареги. "У суботу наші сили завдали рішучої поразки ворожим колонам", — цитує AFP представника альянсу сепаратистських угруповань CSP-DPA Мохамеда Ельмаулуда Рамадана. За його словами, вдалося "пошкодили або захопили велику кількість техніки та зброї", також є полонені.

Вагнерівці також зробили заяву про ситуацію в Малі, де згадали про "запеклі бої" на околицях населеного пункту Тін-Заутін з 22 по 27 липня. Спочатку вагнерівці нібито мали перевагу, йдеться в заяві, але завдяки піщаній бурі ісламісти перегрупувалися, наростили сили і завдали значних втрат російським найманцям. "27 липня від бійців надійшла остання радіограма ('Залишилися втрьох, продовжуємо вести бій'). Командир загону Сергій Шевченко загинув у бою", — повідомляють у ПВК "Вагнер".

Як повідомлялося, російські пропагандисти знайшли український слід в утилізації десятків найманців ПВК «Вагнер» в Африці.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті