З початку року в Україні винесено понад 1000 вироків за шахрайство. Розроблено сервіс, який дозволяє уникнути шахрайства з нерухомістю

В Україні винесено понад тисячу вироків за шахрайство з початку 2024 року станом на 10 травня. Про це повідомив моніторинговий сервіс "Опендатабот" 13 травня.

"Понад тисячу вироків за шахрайство вже винесено у 2024 році", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що загалом судовий реєстр України наразі налічує щонайменше 42 тисячі вироків щодо шахрайства. З них рекордні 3,1 тисячі були зафіксовані минулоріч. Частина справ минулого року - понад 360 - стосується шахрайства з нерухомістю. Зокрема, йдеться про схеми із використанням безкоштовних майданчиків пошуку житла. Так, лише сайт оголошень OLX згадується в контексті 363 кримінальних справ. Шахраї активно використовують цей ресурс, видаючи себе за продавців чи орендодавців нерухомості, якої насправді не існує.

В одній з таких справ злочинець використовував OLX для розміщення оголошень про здачу в оренду неіснуючої квартири. Він вимагав передоплату від потенційних орендарів для "гарантії" перегляду квартири та підписання договору. Після отримання грошей шахрай зникав, не виконавши своїх обіцянок. Відомо, що таким чином злочинець ошукав щонайменше 21 потерпілого на суму понад 19 тисяч грн. За свою схему злочинець на 5 років 7 місяців потрапив за ґрати.

"У 2023 році платформа "OLX Україна" отримала понад 2 мільйони скарг щодо підозрілих оголошень. Близько 50% оголошень з такими скаргами були видалені, серед них 40% були заблоковані як ті, що мають намір нашкодити користувачам сервісу. Варто відзначити, що одне оголошення може отримати декілька скарг", - цитується в повідомленні коментар керівника відділу бізнес-аналітики "OLX Україна" Віктора Нобіуза. 

Аби вберегти себе від обману, "Опендатабот" розробив сервіс, який дозволяє перевірити власника квартири перед орендою.

"Задля того, аби почувати себе безпечно, варто завжди перевіряти право власності орендодавця на житло. Так ви з меншою ймовірністю натрапите на шахраїв, переконаєтеся, що договір оренди є законним, зможете уникнути можливих проблем і захистити свої права у разі конфлікту. Достатньо отримати від орендодавця його ІПН. З цими даними ви зможете скористатись сервісом Опендатабот для перевірки наявності у людини права власності на квартиру", - йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялось, що кількість справ про шахрайство в Україні за перший квартал 2024 року побила 12-річний рекорд.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті