З Німеччини за посередництвом турецьких фірм поставлялися верстати для російських оборонних компаній - розслідування

Понад 300 верстатів для виробництва деталей транспортних засобів або боєприпасів німецьких фірм було поставлено у 2023 році до Росії, незважаючи на санкції. Про це йдеться у розслідуванні німецької телерадіокомпанії SWR, - повідомляє Телеграм-канал "Настоящее Время".

У розпорядженні журналістів опинилися російські митні документи, з яких стало відомо, що до кінця грудня 2023 року в Росію було здійснено понад 300 постачань від німецьких виробників. Більшість із них – великі промислові верстати чи верстати з числовим програмним управлінням (ЧПУ). Ці машини з комп'ютерним керуванням можуть автоматично різати сталь, згинати листовий метал або зварювати металеві деталі. Виробництво деталей транспортних засобів чи літаків, а також боєприпасів до них без таких машин практично неможливе.

На підставі фотознімків та відеоматеріалів SWR вдалося з'ясувати, що німецькі верстати використовуються на підприємствах "Камаз", "Парсек" та "Промислові рішення", які постачають російським військовим двигуни та деталі для літаків та ракет.

SWR вдалося виявити понад 30 німецьких виробників, чиї машини імпортувалися до Росії. Більшість із них розташовані у федеральній землі Баден-Вюртемберг. Серед виробників фігурують зокрема Walter Maschinenbau, Vollmer, Fein GmbH, Heller та інші.

Приблизно у двох із трьох випадків машини були ввезені до Росії через Туреччину, стверджують розслідувачі. Деякі із задіяних турецьких посередників мають прямі зв'язки з Росією, а деякі були започатковані російськими підприємцями.

Німецькі машинобудівники не змогли пояснити журналістам, чому їхні верстати потрапляють до Росії. При цьому в Асоціації німецьких машинобудівних компаній заявили, що не припинятимуть постачання до Туреччини.

Як повідомлялося, експорт із деяких країн ЄС у напрямку країн Закавказзя та Середньої Азії зріс на сотні відсотків з 2022 року - таким чином Росія обходить санкції.

Статті

Країна
11.10.2024
13:38

Бюджет-2025: стеля можливостей

Соціальні виплати наступного року не підвищуватимуться (за винятком пенсій), воєнні витрати також залишаться на нинішньому рівні. Такими є головні особливості проєкту держбюджету-2025
Світ
10.10.2024
16:00

“Путін буде робити ставку на те, що зможе нав’язати мир на своїх умовах”. Огляд західних медіа

"Російські війська здобували територію в серпні та вересні темпами, небаченими з 2022 року, заявив Пасі Паройнен, аналітик Black Bird Group..."
Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Всі статті