ЮНЕСКО засудила російський удар по Одесі

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) засудила ракетний удар, який завдали російські війська по Одесі в ніч на 23 липня. Про це повідомляє "Суспільне".

"ЮНЕСКО глибоко стривожена і найрішучішим чином засуджує зухвалий напад, скоєний російськими військами, внаслідок якого було завдано ударів по кількох культурних об'єктах у центрі Одеси, де знаходиться об'єкт Всесвітньої спадщини "Історичний центр Одеси", — йдеться у повідомленні.

В організації зазначили, що в результаті удару отримали пошкодження низка значних культурних об'єктів, у тому числі Спасо-Преображенський собор — перший та головний православний храм в Одесі, заснований у 1794 році.

"Цей акт ворожості відбувся лише через кілька днів після інших нападів, які торкнулися багатьох об'єктів культурної спадщини на територіях, що охороняються Конвенцією про всесвітню спадщину, у Львові та Одесі", — зауважили в ЮНЕСКО.

Гендиректорка організації Одре Азуле наголосила, що дії росії порушують міжнародні зобов’язання про захист культурної спадщини.

"Це обурливе руйнування знаменує собою ескалацію насильства щодо культурної спадщини України. Я рішуче засуджую цей напад на культуру і закликаю Російську Федерацію вжити конструктивних дій для виконання своїх зобов'язань з міжнародного права, включаючи Гаазьку конвенцію 1954 року про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту та Конвенцію про всесвітню спадщину 1972 року", — заявила вона.

Найближчими днями ЮНЕСКО направить до Одеси місію для проведення попередньої оцінки збитків.

"Ці атаки суперечать нещодавнім заявам влади Росії про запобіжні заходи, вжиті для збереження об'єктів всесвітньої спадщини в Україні, включаючи їх буферні зони", — додали в організації.

В ЮНЕСКО нагадали, що умисне знищення культурних об'єктів може бути прирівняне до воєнного злочину, що також визнано Радою Безпеки Організації Об'єднаних Націй, постійним членом якої є Російська Федерація, у Резолюції 2347.

Як повідомлялося, російські окупанти внаслідок ракетного удару в ніч на 23 липня пошкодили в Одесі 25 пам’яток архітектури.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті