Європейський Союз не змінюватиме правил перетину кордону іноземцями з листопада

Європейський Союз (ЄС) відклав призначений на 10 листопада запуск змінених правил перетину кордону іноземцями, включно з українцями. Про це повідомила єврокомісарка із внутрішніх справ Ілва Йоганссон 11 жовтня, пише "Інтерфакс. Україна"

"Сподіваюся, ми зможемо розпочати якомога швидше (запуск змінених правил - ІФ-У), але поки що нових термінів немає. Це також залежить від правової оцінки, яку ми виконаємо, і ми працюємо над цим просто зараз", - сказала Йоганссон після зустрічі міністрів внутрішніх справ країн ЄС у четвер.

Єврокомісар наголосила, що від погодженої раніше на 10 листопада дати запуску вирішено відмовитися остаточно. Не виключено, що буде схвалено концепцію поетапного запуску нової системи перетину громадянами кордонів ЄС.

Від анонсованих на 10 листопада термінів запуску нової IT-системи EES (Entry/Exit System) було вирішено відмовитися через неготовність Німеччини, Франції та Нідерландів. На ці країни припадає близько 40% усього пасажиропотоку в ЄС.

Раніше повідомлялося, що ЄС з 10 листопада змінює правила перетину кордону іноземцями, включно з українцями. Після запуску EES громадянам не ставитимуть штампи в паспорт під час перетину кордону, а для ідентифікації використовуватимуть біометричні дані: відбитки пальців і фото обличчя. Їх потрібно буде здати одноразово, після чого система зберігатиме їх три роки. Реєстрацію планувалося здійснювати автоматично через термінали самообслуговування.

Очікувалося, що нова система спростить перетин кордонів, посилить безпеку за допомогою біометричних документів, а також допоможе із запобіганням використанню підроблених паспортів і протидією нелегальній міграції. Вона спиратиметься в роботі на центральну систему, яку має забезпечити програма EU-Lisa.

Статті

Країна
11.10.2024
13:38

Бюджет-2025: стеля можливостей

Соціальні виплати наступного року не підвищуватимуться (за винятком пенсій), воєнні витрати також залишаться на нинішньому рівні. Такими є головні особливості проєкту держбюджету-2025
Світ
10.10.2024
16:00

“Путін буде робити ставку на те, що зможе нав’язати мир на своїх умовах”. Огляд західних медіа

"Російські війська здобували територію в серпні та вересні темпами, небаченими з 2022 року, заявив Пасі Паройнен, аналітик Black Bird Group..."
Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Всі статті