ЄС схвалив перший транш військової допомоги для України з доходів від заморожених активів РФ - ЗМІ

Країни Євросоюзу 24 червня схвалили перший транш військової допомоги для України розміром до 1,4 мільярда євро, що надійде з доходів від заморожених російських активів. Про це пишуть Politico з посиланням на чотирьох дипломатів та кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк, - інформує Громадське.

Зазначається, що гроші скеровують через Фонд допомоги Україні, але виплати блокувала Угорщина. Тепер же юридична служба Ради ЄС стверджує, що Будапешт не може зупинити ці виплати, оскільки утримався під час голосування на початку цього року щодо створення Фонду. А причиною, яка дозволяє обхідний шлях, є те, що кошти надходять не від платників податків, заявили посадовці.

Остаточна сума, яку отримає Київ, поки невідома, але дипломати кажуть, що вона становить від 1,2 до 1,4 мільярда євро. Гроші забезпечать прямі закупівлі для війська, зокрема йдеться про боєприпаси та системи протиповітряної оборони. Чверть суми спрямують на закупівлі в української промисловості.

За даними видання, країни мали висловити свою думку щодо траншу до 11:00, і жодна не проголосувала проти. Рішення не вимагало одностайності, тобто Угорщина не могла його блокувати.

Попри сьогоднішню домовленість, угорці продовжують блокувати виплату 6,6 мільярда євро для ЗСУ як часткове відшкодування за закуплене для України озброєння. За словами одного дипломата, Будапешт «розлючений» тим, що сталося сьогодні.

Очікується, що офіційно про погоджений транш оголосять пізніше цього дня на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі.

Статті

Донбас
30.06.2024
17:00

"Режим поводився щодо цих регіонів як колоніальний..." Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продемонстрували, що цілком можуть обходитися без журналістів. Достатньо отримати з Москви готове інтерв'ю і зробити вигляд, що хтось із російських чиновників чи бізнесменів давав його саме місцевим виданням....
Країна
29.06.2024
13:50

Воєнно-туристичний сезон у Криму: як попит обернувся на спад

"Їдуть, бо дешевше, ніж курорти Краснодарського краю. Їдуть, бо їх не чекають на європейських курортах. Та й Туреччина вже не по кишені, бо там оплата у доларах", – зазначив один із туроператорів.
Країна
28.06.2024
12:10

Україна ЄС: із чого почнемо?

За даними Держгеонадр, в Україні знаходиться близько 30% світових запасів руд, що містять титан. Це 40 доступних до розробки родовищ
Всі статті