ЄС домовився з п'ятьма країнами про транзит українського зерна

Єврокомісії вдалося домовитися з владою п'яти країн ЄС – Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини – з приводу транзиту виробленого в Україні продовольства їхньою територією. Про це повідомляє Бі-бі-сі.

У повідомленні нагадується, що після початку повномасштабного вторгнення українські фермери втратили можливість постачати значну частину своєї продукції за кордон через військові дії та блокаду чорноморських портів. Це створило загрозу голоду в багатьох регіонах світу, які залежать від українського зерна, зокрема в деяких країнах Африки.

Влітку минулого року Україна, Туреччина, росія та ООН домовилися про створення "зернового коридору", яким українське продовольство може вивозитися через Босфор, але це лише частково компенсує зниження обсягу поставок.

Паралельно з цим Європейський Союз погодився забезпечити транзитний експорт українських товарів територією сусідніх з Україною країн без митних перевірок та сплати зборів.

Однак продовольство почало осідати в європейських державах, через територію яких воно мало вивозитися. Це призвело до падіння цін на зерно у Польщі, Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині – і масовим протестам фермерів, які вимагали припинити постачання українського зерна.

В результаті влада цих кількох країн запровадила захисні заходи проти постачання продовольства з України, у тому числі заборонивши транзит через свою територію.

Єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив 28 квітня, що сторонам вдалося домовитися і погодити угоду, яка "приведе до скасування односторонніх заходів" та поновлення транзиту.

Домбровскіс повідомив, що ЄС запровадить "забезпечувальні заходи" щодо чотирьох продуктів - пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику". Він не уточнив, про які саме заходи йдеться.

Раніше влада Польщі мала намір ретельно контролювати українське зерно і опечатувати вантажівки з ним, щоб воно не залишалося на польській території. За цих умов Варшава погодилася розблокувати транзит українського продовольства.

ЄС також має намір направити для підтримки постраждалих фермерів 100 млн. євро. Влада Польщі оголосила про набагато масштабніший пакет допомоги у розмірі 2,4 млрд доларів, - йдеться у повідомленні.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті