Викрито ексдепутата від ОПЗЖ, який постачає зернову продукцію в "ЛНР". Його спільницю-родичку затримано в Києві

СБУ викрила ексдепутата від ОПЗЖ, який постачає зернову продукцію окупаційній владі на Луганщині, та затримала у Києві його спільницю-родичку, яка дистанційно брала участь у підприємницькій діяльності на тимчасово окупованій Луганщині. Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях в м. Сіверськодонецьк у facebook 1 жовтня.

"Служба безпеки України зібрала доказову базу щодо колабораційної діяльності депутата Щастинської районної ради від забороненої партії ОПЗЖ, який веде бізнес у сфері агровиробництва у взаємодії з окупаційною адміністрацією РФ. Крім того, співробітники СБУ затримали у Києві його близьку родичку, яка дистанційно брала участь у підприємницькій діяльності на тимчасово окупованій Луганщині", - сказано в повідомленні.

 Зазначається, що фігуранти володіють великим агропідприємством, розташованим поблизу селища Новоайдар. Депутат, який  переховується у зоні окупації, керує господарством "на місці". Його родичка, яка перебувала у столиці, готувала та підписувала документи для "сімейного підприємства", укладала угоди з покупцями та органами окупаційної влади, здійснювала оплати з власних рахунків, відкритих у російських банках. 

Одразу після окупації території району власники перереєстрували агрофірму в "державних органах" так званої "ЛНР", а у січні 2023 рроку - за законодавством країни-агресора. З серпня 2022 року підприємці відвантажують та продають свою зернову продукцію окупаційній владі. Лише за кілька місяців минулого року вони продали загарбникам пшениці та соняшника на 2 мільйони російських рублів. Частина сільгосппродукції вивозилася для реалізації до РФ. Для її митного оформлення власник отримав в окупаційних "органах влади" пакет дозвільних документів. 

"Колаборанти систематично сплачують податки до "бюджету" окупаційної адміністрації рф на Луганщині, чим фінансують російську агресію", - підкреялює СБУ.

Ексдепутату заочно повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 111-1 КК України (провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території). 

Його затримана спільниця отримала підозру за ч.5 ст.27, ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (пособництво у провадженні господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором). Їй обрано запобіжний захід - тримання під вартою. 

Раніше повідомлялось, що затримано колаборантку з Луганська - "завучку" ліцею, яка приїхала в Київ через країни ЄС "для вирішення соціальних питань". Попереду тюрма.

Статті

Країна
01.10.2024
15:58

Є-відновлення на Донеччині. Як державна програма працює на практиці

Не треба боятись продавати нерухомість за програмою єВідновлення. Якщо співпрацювати з фаховими ріелторами, нотаріусами та юристами все пройде дуже добре для обох сторін.
Світ
30.09.2024
16:00

“Білий дім зважив на побоювання американської розвідки”. Західні медіа про Україну

Неприязнь Трампа контрастувала з обіцянками підтримки, які Зеленський отримав від президента Байдена і віце-президентки Камали Гарріс.
Донбас
29.09.2024
20:12

«Ми вчимося видобувати вугілля з нуля». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу лякали обивателів смартфонами відомих фірм і пропагандою «європейських цінностей», яка чатує на них у сервісах VPN. Донецькі та луганські чиновники прогнозували небувалий розквіт вугільної промисловості, яку...
Всі статті