Видавав себе за військового, шпигував для РФ і планував влаштуватися у ПВК "Вагнер": СБУ спіймала агента ГРУ

СБУ затримала агента ГРУ, який видавав себе за військового, шпигував для РФ у 10 областях України і планував влаштуватися у ПВК "Вагнер". Про це повідомили в Телеграм-каналі СБУ 28 жовтня.

"Служба безпеки затримала агента воєнної розвідки РФ (більш відомої як ГРУ), котрий шпигував для ворога у десяти регіонах України. Фігурантом виявився 22-річний мешканець Херсонщини, який видавав себе за військового і під такою "легендою" пересувався по нашій державі. ...Зловмисник перебуває під вартою без права внесення застави. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна", - сказано в повідомленні. 

За даними контррозвідки СБУ, агент діяв у Донецькій, Харківській, Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській, Одеській, Вінницькій, Черкаській, Кіровоградській та Чернівецькій областях. Зловмисник по черзі об’їжджав регіони на рейсових автобусах. У кожній з областей він намагався розвідати локації ППО, а також координати військових шпиталів та інших медустанов, де українські воїни перебували на стаціонарному лікуванні. Отримані відомості зрадник месенджером передавав російській спецслужбі.

Після виконання агентурних завдань окупанти обіцяли "евакуювати" свого поплічника до країни-агресора та влаштувати його до ПВК "Вагнер". Фігурант хотів вступити до цього угруповання, щоб воювати проти України.

"Служба безпеки зірвала плани агента і затримала його "на гарячому", коли він розвідував місця базування ЗСУ в Миколаєві. У затриманого вилучено мобільний телефон, на якому він готував агентурний "звіт" та відправляв його зв’язковим російського ГРУ, поіменний список осіб яких уже встановлено контррозвідкою СБУ. Слідчі Служби безпеки повідомили агенту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану)", - пише також СБУ.

Раніше повідомлялось, що довічне ув'язнення загрожує затриманому волонтеру ООН, який виявився агентом ФСБ й шпигував за оборонцями Покровська.

Статті

Донбас
27.10.2024
17:39

«На Запоріжжі бували випадки, що в одному селі води не попросиш у бабусі, а в іншому - дідусь наводить на нас артилерію». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня інформаційні канали окупованого Донбасу вдавали з себе дорослих журналістів і намагалися детально розповідати про саміт БРІКС у Казані та аналізувати його підсумки. Виходило не дуже, тому що, якраз, про підсумки навіть російські...
Країна
26.10.2024
09:00

Мобілізація: економічне бронювання чи нові посилення?

Ще на початку серпня народні депутати говорили, що темпи мобілізації задовольняють найвище військове керівництво України. Але за два місяці ситуація різко змінилася.
Країна
25.10.2024
10:49

Медреформа в дії. Досвід Запоріжжя

Величезна кількість лікарів, медичних співробітників виїхали з тимчасово окупованих територій і розселилися в Запоріжжі. Величезна користь діяльності релоковних медцентрів...
Всі статті