Військові самостійно визначатимуть членів сімʼї, які будуть отримувати виплати у разі зникнення безвісти чи потрапляння в полон

Український парламент ухвалив в цілому проєкт Закону про внесення зміни до статті 9 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", згідно якого військові можуть самостійно визначити членів сімʼї, які отримуватимуть виплати у разі зникнення безвісти чи потрапляння в полон. Про це 8 жовтня повідомив народний депутат України Олексій Гончаренко в Телеграм.

За законопроєкт проголосував 301 народний депутат.

"Чинна норма виплати грошового забезпечення військовослужбовців, захоплених в полон або заручниками, а також інтернованих в нейтральних державах або безвісно відсутніх, членам їх сімей є неефективною, зокрема у визначеному колі членів сімей та чинного порядку черговості отримання ними грошового забезпечення. Оскільки, коло членів сімей військовослужбовця у діючій редакції Закону обумовлює ситуацію, коли батьки та інші особи, основне джерело спільних доходів у яких, – грошове забезпечення військовослужбовця та які потребують його захисту, втрачають право на отримання зазначеного грошового забезпечення, а сам військовослужбовець, повернувшись із полону, залишається без необхідних засобів для відновлення, реабілітації та інколи з боргами (комунальні послуги, орендна плата)", - сказано в пояснювальній записці.

Новий законопроєкт передбачає, що військовий може сам визначити членів сімʼї, яким будуть здійснюватись виплати у разі зникнення безвісти чи потрапляння в полон.

В разі, якщо військовослужбовець не складе розпорядження, кошти виплачуватимуть рівними частинами в першу чергу дружині (чоловіку), законним представникам дітей, батькам, а в другу чергу - повнолітнім дітям, братам, сестрам.

Раніше повідомлялось, що СБУ запустила онлайн-сервіс для пошуку військовополонених і зниклих безвісти.

Раніше також повідомлялось, що в Єдиному реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин наразі налічується 55 тисяч людей.

Статті

Донбас
07.10.2024
09:53

Як із «ДНР» і «ЛНР» роблять «фабрику мрій». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Свого часу засновник радянської імперії Володимир Ленін заявив, що «з усіх мистецтв для нас найважливішим є кіно». Тож не дивно, що пропагандисти окупованого Донбасу та їхні кремлівські куратори сприйняли цю вказівку досить серйозно і вирішили...
Країна
06.10.2024
11:32

Опалсезон 2024–2025: це ми не проходили

Більш песимістичний сценарій передбачає, що вдасться відновити лише близько 2 ГВт потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде 6-7 і при цьому зима буде холодною. Тоді система опиниться у кризовій ситуації. За найгіршим сценарієм, якщо росія...
Донбас Країна
04.10.2024
11:01

«Космогонія»: історія Всесвіту й цивілізації від художника з Донеччини Петра Антипа

Картина складається з більше ніж 500 частин та 9 фрагментів. Вона має 10 метрів заввишки й 200 завширшки. Точна її площа – 2086,5 квадратних метрів, і це офіційно зареєстровано у Книзі рекордів України.
Всі статті