В Україні вже затримали понад 160 осіб за підпали авто ЗСУ

З травня по жовтень цього року правоохоронці затримали в Україні понад 160 підозрюваних у підпалах автомобілів військовослужбовців. Про це у Службі безпеки України повідомили у відповідь на запит hromadske.

Там зазначили, що випадки підпалів автомобілів військовослужбовців значно почастішали з травня 2024 року. Лише за цей період у різних регіонах України затримали 160 підозрюваних. 

У СБУ вказують, що підпали авто кваліфікують залежно від обставин кожного злочину. Зокрема, підозрюваним інкримінують:

умисне знищення або пошкодження майна (ст. 194 Кримінального кодексу України);

хуліганство (ст. 296 ККУ);

диверсію (ст. 113 ККУ);

перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань (ст. 114-1 ККУ);

теракт (ст. 258 ККУ);

державну зраду (ст. 111 ККУ).

Як наголошують у Службі безпеки, на замовний характер підпалів авто з боку російських спецслужб вказують свідчення підозрюваних та вилучені мобільні телефони з відповідними листуваннями з замовниками.

У більшості випадків затримані кажуть, що шукали легкого заробітку через інтернет, а в результаті були завербовані й отримали завдання підпалити авто.

За матеріалами кримінальних проваджень, які розслідує СБУ, однією з обов'язкових умов замовників підпалів є знімання злочину на відео. Так спецслужби рф отримують ролики для розхитування ситуації всередині країни.

Використовуючи ці відеоматеріали, російські пропагандисти стверджують, нібито підпали є результатом діяльності проросійських чи «антивоєнних» рухів в Україні. СБУ наголошує, що насправді таких рухів в Україні не існує, а мотивація затриманих паліїв виключно фінансова.

Правоохоронці запевняють, що активно працюють, щоб блокувати вербувальну діяльність спецслужб рф. Зокрема, встановлюють та ідентифікують замовників, канали фінансування, блокують інтернет-спільноти, де росіяни рекламують «легкі гроші», та регулярно затримують ворожих агентів.

Як повідомлялося, за підпали військових авто затримано мешканців Тернополя й Черкас. 

Статті

Світ
16.10.2024
07:41

«Наші війська вже підійшли до Миргорода». Російські ЗМІ про Україну

Ніхто не гарантує, що всі країни єдиним фронтом стануть на захист члена НАТО... Для самого альянсу немає жодної причини включати в себе Україну. Він і так користується нею як своїм плацдармом, не несучи при цьому жодної відповідальності.
Країна
15.10.2024
10:54

Друга річниця "повернення Донбасу додому": фестиваль міфів

Сама ідея апелювати до історії, говорячи про належність території до державних утворень, межі яких постійно змінювалися, – у сучасному світі виглядає дивно.
Донбас
13.10.2024
18:11

У Луганську Путін дякував кожному, хто кидав папірець в урну. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Очікувано минулого тижня найважливішою темою ЗМІ окупованого Донбасу став день народження російського диктатора Путіна. Своєрідний старт цунамі привітань від місцевих колабораціоністів усіх мастей дав спікер Кремля Дмитро Пєсков. «Президент... не...
Всі статті