В Україні оголосили лауреатів шостої Національної премії кінокритиків "Кіноколо"

Під час церемонії 12 жовтня оголосили лауреатів шостої Національної премії кінокритиків "Кіноколо", - повідомляє Суспільне Культура.

Перед церемонією вшанували представників творчої індустрії та журналістів, які загинули на російсько-українській війні.

Найкращим повнометражним фільмом стала "Ля Палісіада" Філіпа Сотниченка.

Режисер Антоніо Лукіч отримав нагороду у двох номінаціях: за найкращу режисуру та найкращий сценарій фільму ("Люксембург, Люксембург").

Документальна стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова теж здобула перемогу у двох номінаціях: як відкриття року та найкращий документальний фільм.

Найкращою акторкою визнали Карину Химчук за роль у фільмі "Ти мене любиш?" Тоні Ноябрьової. А найкращим актором — Аміла Насірова за роль у стрічці "Люксембург, Люксембург".

Також перемогу здобули:

"ГКЧП" — найкращий короткометражний ігровий фільм;"Маріуполь. Сто ночей" режисерки Софії Мельник — найкращий анімаційний фільм.Спеціальні відзнаки отримали військові ЗСУ:

Артур Корнієнко — журналіст і культурний оглядач, зараз — аеророзвідник;Ярослав Підгора-Гвяздовський — кінокритик, журналіст;Юрій Самусенко — журналіст, кінооглядач, нині лейтенант прикордонних військ у запасі;Антон Філатов — кінокритик, зараз обороняє Бахмут.

Лауреатами за досягнення стала команда "Довженко-центру" за лекторій "Як перестати хвилюватися і полюбити українське кіно", а саме: Олена Гончарук; Олег Оліфер; Альона Пензій; Станіслав Битюцький; Олександр Телюк.

Національна премія кінокритиків "Кіноколо" — щорічна премія, заснована у 2018 році, що визначає досягнення українського кінематографу та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. Переможців визначає Комітет національної премії кінокритиків. До його складу належать 57 кінокритиків та кінознавців, які є членами ФІПРЕССІ, та авторів, чиї тексти й аналітичні матеріали публікуються в українських ЗМІ.

У попередні роки найкращими фільмами ставали "Памфір" Дмитра Сухолиткого-Собчука, "Стоп-Земля" Катерини Горностай, "Атлантида" Валентина Васяновича, "Додому" Нарімана Алієва.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті