В Україні на п’ять шлюбів припадає одне розлучення, українці все частіше заключають шлюбні договори

На п’ять шлюбів в Україні припадає одне розлучення. Відповідну статистику опублікував ресурс "Опендатабот" 9 серпня.

"Весільні тенденції 2024: українці частіше розлучаються, рідше одружуються та укладають більше шлюбних контрактів. Понад 72 тисячі шлюбів уклали за перші півроку 2024-го за даними Мін'юста. Це на 15% менше, ніж минулоріч. Натомість шлюбних договорів побільшало на чверть, а розлучень - аж у півтора рази в порівнянні до того ж періоду торік", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що українці за півроку створили 72 766 нових сімей. Це на 15% менше, аніж за той самий період торік, та на третину менше до 2022 року. Після весільного буму у перший рік повномасштабного вторгнення щороку кількість одружень поступово зменшувалася. Цьогоріч вперше було створено навіть менше нових родин, аніж до великої війни.

"Водночас можна сказати, що нові родини створюються більш усвідомлено: українці все частіше заключають шлюбні договори. 3768 нотаріальних бланків для шлюбного договору використали нотаріуси від початку року. Це на чверть більше, аніж за відповідний період торік", - йдеться також у повіджомленні.

Столиця є незмінним лідером за кількістю шлюбів - 9392 нових сімей. Друге місце посідає Дніпропетровщина - 7076 одружень, а замикає трійку лідерів Одещина - 4896 новостворених сімей. Після спаду у перший рік повномасштабного вторгнення два роки поспіль стабільно більшає розлучень. Так, 15578 розірвань шлюбу було зареєстровано за перші шість місяців 2024 року. Це у 1,5 рази більше за відповідний період минулого року та на 18% більше, ніж за перше півріччя 2021 року.

За кількістю розлучень так само лідером є Київ - 2118 розірвань шлюбу. До трійки потрапила ще Дніпропетровська область (1404 розлучень) та Харківщина - там розірвало шлюб 1148 пар.

За виключенням окупованих територій та регіонів, де ведуться бойові дії, найменше всього розлучень у Закарпатській області - 224, а найменше одружуються у Чернівецькій області - 1376 нових сімей цьогоріч.

Раніше "ОстроВ" писав про те, як розірвати шлюб на відстані.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті