В Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує позбавити ТЦК права штрафувати призовників, військовозобов’язаних та резервістів

У Верховній Раді пропонують забрати у ТЦК та СП право накладати штрафи на призовників, військовозобов’язаних та резервістів за вчинення адміністративних правопорушень. Відповідний проєкт "Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження судового розгляду справ про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 та 211", зареєстрував народний депутат України Анатолій Бурміч 20 травня.

Такі рішення, на думку політика, повинні ухвалювати місцеві суди. 

"Надмірна концентрація повноважень (включаючи самостійній розгляд справ про адміністративні правопорушення із самостійним винесенням постанов, що передбачають накладення адміністративних стягнень у вигляді штрафів) в межах одного органу (ТЦК та СП) може призвести до дисбалансу системи стримувань і противаг у державній владі. При цьому наявність збалансованої системи стримувань і противаг є необхідною умовою для розбудови правової держави та демократичного політичного режиму. Це, в свою чергу, підвищує ризики можливого свавілля, ризики можливої юридичної необґрунтованості винесених постанов у справах про адміністративні правопорушення, ризики корупції, а також підвищує ризики можливого неправомірного тиску на громадян, на посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування, на посадових осіб, юридичних осіб та громадських об’єднань", - йдеться у пояснювальній записці.

Серед аргументів Бурміча також те, що "керівник ТЦК та СП може не мати юридичної освіти і стажу роботи в галузі права".

Раніше Лубінець роз’яснив, чи обов’язково оновлювати військовозобов’язаним свої дані і яке покарання чекає на ухилянтів.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті