В питанні уникнення західних санкцій РФ покладається на кілька країн, зокрема, Індію, Сербію та Китай, й активно веде перемовини - ISW

Росія в питанні уникнення західних санкцій покладається на Індію, Сербію та Китайську Народну Республіку. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) від 4 вересня.

"Росія, схоже, покладається на кілька країн, включаючи Індію, Сербію та Китайську Народну Республіку (КНР), у рамках своїх зусиль з ухилення від західних санкцій", - йдеться у звіті аналітиків. 

Як підкреслюють аналітики, 4 вересня Financial Times (FT) повідомила, посилаючись на витоки російської державної кореспонденції, що міністерство промисловості та торгівлі РФ розробило план витратити майже 1 мільярд доларів на забезпечення критично важливих електронних компонентів у жовтні 2022 року, який, як повідомляється, включав можливість будівництва об'єктів в Індії для отримання доступу до таких компонентів. 

"FT повідомила, що витік документів показує, що Росія таємно купувала чутливу електроніку подвійного призначення в Індії за допомогою «значних резервів» індійських рупій, накопичених російськими банками від збільшення продажів нафти до Індії. Ступінь, до якої Росія реалізувала цей план, залишається незрозумілим, хоча за оцінками ISW, Росія бере участь у більш широких зусиллях, спрямованих на ухилення від західних санкцій і закупівлю підсанкційних електронних компонентів і обладнання, необхідних для виробництва російської оборонної промисловості, через іноземних суб'єктів", - йдеться у звіті.

Також зазначається, що путін зустрівся з віце-прем'єр-міністром Сербії Александаром Вуліним 4 вересня на полях Східного економічного форуму (СПВ) у Владивостоці Приморського краю. Путін і Вулін обговорили усунення двосторонніх торговельних бар'єрів, щоб зупинити зниження рівня торгівлі, а Вулін заявив, що Сербія не буде вводити санкції проти росії і не дозволить використовувати свою територію для «антиросійських» дій. Коментар Вуліна, можливо, був частково спрямований на те, щоб відвернути деяке роздратування путіна після нещодавньої покупки Сербією 12 літаків Rafale у Франції в рамках ймовірної спроби диверсифікувати постачальників зброї країни від росії. Російський диктатор також заявив, що сподівається побачити президента Сербії Александара Вучича на майбутньому саміті БРІКС у жовтні 2024 року в Казані. 

Що стосується російського партнерства з КНР - путін зустрівся з віце-президентом країни Хань Чженом 4 вересня та наголосив, що Фонд Східна Європа є цінною платформою для зміцнення взаєморозуміння та сприяння економічному співробітництву між РФ та КНР. 

"Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив 3 вересня, що Путін поінформував чиновників КНР про результати своєї нещодавньої поїздки до Монголії, під час якої Путін наголосив на зростаючій регіональній торгівлі та співпраці з КНР і Монголією. ISW раніше спостерігав ознаки того, що іноземні компанії та банки, у тому числі в КНР, все більш неохоче проводять транзакції з російськими суб'єктами через побоювання західних вторинних санкцій, які можуть вплинути на зусилля Росії з ухилення від санкцій", - йдеться у звіті ISW.

Раніше повідомлялось, що РФ таємними каналами купує товари подвійного призначення для військової промисловості в Індії.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті