В ISW проаналізували заяви путіна про війну на "прямій лінії": продемонстрував "значну впевненість"

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували заяви путіна про війну, зроблені під час "прямої лінії" 14 грудня. Про це йдеться у звіті ISW від 14 грудня.

"Багато заяв Путіна від 14 грудня схожі на шаблонні заяви про російську війну в Україні, які він зробив, наприклад, під час виступу на засіданні колегії міністерства оборони Росії майже рік тому", - сказано у звіті. 

У той же час зазначається, що путін продемонстрував "значну впевненість у публічному обговоренні війни проти України", але не визначив чітко кінцеву мету російського вторгнення у лютому 2022-го.

Аналітики також зауважують, що путін підтвердив свої максималістські цілі війни в Україні. Фахівці зауважують, що готовність очільника РФ присвятити значну частину свого виступу так званої "СВО" свідчить про зростання його впевненості в тому, що він може звертатися до російської громадськості з цього питання

"Ці максималістські цілі також не виключають анексії Росією окупованих українських територій або додаткових територіальних завоювань. Путін спробував риторично контекстуалізувати подальші максималістські цілі Росії в Україні в рамках ширшої концепції російського "Суверенітету" - ідеологічної лінії, яка була послідовною у формулюванні Кремлем російської національної безпеки та зовнішньої політики ще до повномасштабного вторгнення в Україну", - зазначається у звіті.

При цьому підкреслюється, що путін не запропонував нового підходу до війни, не описав, як Москва має намір досягти перемоги в Україні, і не уточнив, як виглядатиме російська перемога, але вчергове висловив своє небажання брати участь у переговорах з Україною і заявив, що мир буде лише тоді, коли росія досягне своїх максималістських цілей.

У звіті також наголошується, що окремо путін торкнувся тактичної та оперативної ситуації на лівобережжі Херсонщини, але утримався від обговорення активних наступальних операцій росії на сході України. 

"Путін не описав, які саме зміни в українських Збройних силах становитимуть "демілітаризацію", хоча мета Росії майже напевно полягає в тому, щоб позбавити Україну засобів для самозахисту і дозволити Росії нав'язувати Україні свою волю силою, коли Кремль цього забажає", - йдеться у звіті. 

Раніше повідомлялось, що путін під час "прямої лінії" завів стару платівку про цілі "спецоперації".

Статті

Країна
17.10.2024
10:00

Агросектор України: мінна загроза

Ще у 2014 р. Уакраїна увійшла до п'ятірки країн з найбільшою замінованою територією. Сусіди за рейтингом: Сирія, Афганістан, Ємен та М'янма. Після повномасштабного рашистського вторгнення у 2022 р. ми очолюємо цей сумний список.
Світ
16.10.2024
07:41

«Наші війська вже підійшли до Миргорода». Російські ЗМІ про Україну

Ніхто не гарантує, що всі країни єдиним фронтом стануть на захист члена НАТО... Для самого альянсу немає жодної причини включати в себе Україну. Він і так користується нею як своїм плацдармом, не несучи при цьому жодної відповідальності.
Країна
15.10.2024
10:54

Друга річниця "повернення Донбасу додому": фестиваль міфів

Сама ідея апелювати до історії, говорячи про належність території до державних утворень, межі яких постійно змінювалися, – у сучасному світі виглядає дивно.
Всі статті