"Усе йде добре". Країни "Великої сімки" готують до жовтня для України 50 млрд доларів

Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила агентству Reuters, що «все йде добре» для того, щоб країни «Великої сімки» до жовтня погодили умови надання Україні 50 мільярдів доларів. Про це повідомляє «Голос Америки».

Зазначається, що кошти будуть виділені у вигляді кредиту під заставу російських активів.

В інтерв'ю на полях наради міністрів фінансів G20 у Бразилії Єллен сказала, що «переговори щодо кредиту були конструктивними», зокрема «з урахуванням вимог США надати гарантії, що активи залишаться замороженими протягом тривалого часу».

«У нас була конструктивна розмова. Ми працюємо разом, щоб просунутися вперед у цьому питанні, - сказала Єллен. - Думаю, все йде добре, до того, що ми зможемо завершити цю роботу, напевно, до жовтня».

Кредит у розмірі 50 мільярдів доларів, принципово узгоджений лідерами «Великої сімки» в червні, буде обслуговуватися за рахунок доходів від використання активів Центрального банку РФ в розмірі близько 300 мільярдів доларів, заморожених Заходом після вторгнення Москви в Україну на початку 2022 року.

Хоча серед членів «сімки» немає єдиної думки з питання про повну конфіскацію 300 мільярдів доларів, вони погодилися, що юридично можливо конфіскувати прибуток, який вони приносять.

За словами Єллен, США вимагають від Європи гарантій, що активи будуть заморожені досить довго, щоб доходами від них можна було погасити кредит.

Вона пояснила, що частково це пов'язано зі «скоринговими» розрахунками американського бюджету.

«Нам потрібні гарантії, що американські платники податків не опиняться на гачку для виплати цих кредитів», - сказала міністр фінансів.

Зазначається, що якщо видатки за кредитами враховуватимуть у бюджеті США, адміністрації Байдена-Гарріс доведеться отримати схвалення Конгресу, що виявиться непростою справою з огляду на минулі розбіжності з приводу фінансування України та передвиборчу ситуацію.

Внески країн «Великої сімки» в рахунок кредиту також ще не визначені.

Більша частина заморожених грошей перебуває в Європі.

Як повідомлялося, США через «бухгалтерську помилку» відправлять в Україну озброєння ще на 2 млрд доларів.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті