Уряд Британії підозрює 37 фірм у співучасті в обході Росією нафтових санкцій

Уряд Великобританії, згідно з отриманою Бі-бі-сі інформацією, веде розслідування щодо 37 пов'язаних із Британією фірм, які підозрюють у співучасті в обході Росією нафтових санкцій.

Повідомляється, що в грудні 2022 року країни «великої сімки», до яких потім приєдналися й інші держави, запровадили ембарго на імпорт російської нафти морем і стелю ціни на російську нафту у розмірі 60 доларів за барель. Тобто фірмам цих країн заборонено брати участь у торгівлі російською нафтою, наприклад, страхувати вантаж, якщо продажна ціна бареля становить понад 60 доларів.

Бі-бі-сі подала запит відповідно до закону про свободу інформації та отримала відповідь, що міністерство фінансів Великобританії з грудня 2022 року відкрило розслідування щодо 52 компаній, підозрюваних у порушенні цієї заборони.

До серпня цього року розслідування 15 випадків було закінчено, в решті 37 випадків воно триває. При цьому штрафи нікому не виписано. Назви цих фірм казначейство Сполученого Королівства не розкриває.

Випадки передбачуваного обходу санкцій розслідує спеціальний підрозділ міністерства - Бюро застосування фінансових санкцій (OFSI).

У березні цього року OFSI отримало додатково 50 млн фунтів (близько 65 млн доларів) на забезпечення санкційного режиму.

Керівник нафтових розслідувань у громадській антикорупційній організації Global Witness Луїс Вілсон обурений тим, що британський мінфін досі нікого не покарав за співучасть в обході санкцій і закликає уряд діяти рішучіше.

«Якщо уряд Великобританії покладе край участі британських фірм у путінській спекуляції, то, я думаю, й інші наслідуватимуть цей приклад», — сказав Вілсон Бі-бі-сі.

Міністерство фінансів пояснює, що подібні розслідування є досить складними і тому займають багато часу, і Луїс Вілсон визнає, що фірми можуть досить легко «раптом виявляти» документи, які доводять їхню невинність.

Сполучені Штати, на думку Вілсона, не хочуть посилювати контроль за дотриманням санкцій, тому що побоюються, що зникнення великої частки російської нафти зі світового ринку призведе до підвищення цін.

Адміністрація США доводить, що санкції і так певною мірою працюють: Росія вже давно змушена продавати нафту зі знижкою приблизно 17%.

Прес-секретар британського мінфіну в коментарі для Бі-бі-сі додав до цього, що, за даними російського мінфіну, 2023 року податкові доходи від нафти впали на 30% порівняно з 2022 роком.

Тіньовий заступник міністра закордонних справ, депутат Палати громад від Консервативної партії Харрієт Болдуін сказала Бі-бі-сі, що, за її відомостями, постачальники та британські покупці обходять цінову стелю, відправляючи російську нафту спочатку на переробку в третіх країнах, а потім імпортуючи нафтопродукти у Британію.

У лютому цього року Бі-бі-сі розповідала про розслідування (стаття англійською), результати якого показали, що саме через цю лазівку до Британії імпортуються мільйони барелів по суті нафтопродуктів із російської нафти.

Як повідомлялося, з Німеччини за посередництвом турецьких фірм поставлялися верстати для російських оборонних компаній.

Статті

Країна
11.10.2024
13:38

Бюджет-2025: стеля можливостей

Соціальні виплати наступного року не підвищуватимуться (за винятком пенсій), воєнні витрати також залишаться на нинішньому рівні. Такими є головні особливості проєкту держбюджету-2025
Світ
10.10.2024
16:00

“Путін буде робити ставку на те, що зможе нав’язати мир на своїх умовах”. Огляд західних медіа

"Російські війська здобували територію в серпні та вересні темпами, небаченими з 2022 року, заявив Пасі Паройнен, аналітик Black Bird Group..."
Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Всі статті