Українським біженцям в ЄС дозволили керувати автом і з нечинним українським посвідченням водія

Українським біженцям в ЄС дозволили керувати автом і з нечинним українським посвідченням водія. Про це повідомляє "Радіо Прага" з посиланням на інтернет-видання Novinky.cz.

Зазначається, що єдина умова - щоб термін чинності документа закінчився пізніше, ніж 31 грудня 2021 року.

Як заявив Мінтранс Чехії, українських біженців із цього огляду захищає розпорядження Європейського парламенту і Ради ЄС від 18 липня 2022 року.

«Це розпорядження чинне й далі, і відповідно до нього українські водійські посвідчення біженців вважаються й далі чинними, якщо їхня чинність збігла після 31 грудня 2021 року», - сказав речник міністерства Франтішек Ємелка. За його словами, особи з тимчасовим захистом можуть і далі користуватися своїми простроченими документами в межах Євросоюзу.

Із цим згодна й чеська поліція. «Якщо певний юридичний документ встановлює визнання прострочених документів тощо, ми його повністю дотримуємося», - сказав речник президії чеської поліції Давід Шен.

В іншому ж іноземців стосуються ті самі правила, що й чехів: вони можуть отримувати штрафи за порушення, в них можуть відбирати посвідчення водія, їм можуть заборонити керування автом.

Українські біженці, які мають авта на українських номерних знаках, мають також обов’язок реєструвати їх у спеціальному реєстрі. І, на відміну від чеських водіїв, вони не зобов’язані відбувати регулярний технічний огляд авта (але зобов’язані самостійно утримувати його в належному технічному стані).

Акцентується, що посвідчення водія можуть видавати чи обмінювати українцям за кордоном паспортні сервіси державного підприємства «Документ». Але паспортний сервіс у Празі нині взагалі не надає такої послуги.

Раніше чеські посадовці також підтверджували, що особи з тимчасовим захистом чи візою толерантності можуть перебувати в Чехії і продовжувати свій статус і з уже не чинними паспортами. Але це стосується тільки їхнього перебування на території Чехії.

Також ці винятки не стосуються тих громадян України, які перебувають у Чехії на інших підставах. Вони, незалежно від рішень уряду України, зобов’язані завжди мати тільки чинні документи.

Також нагадується, що громадяни України можуть обміняти своє чинне (тільки чинне) українське посвідчення водія на чеське. Для цього вони можуть звернутися до адміністрації (úřad) чеської територіальної громади з розширеними повноваженнями (obec s rozšířenou působností).

Але для цього треба спершу виконати умову перебування на території Чехії понад 185 днів у календарному році з причини особистих чи професійних зв’язків із Чехією.

Раніше Міністерство транспорту Чехії опублікувало інформацію для власників українських посвідчень водія (текст українською мовою нижче).

Статті

Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Всі статті