Українські полярники показали, як їх наздогоняв морський леопард в океані

Українські полярники з антарктичної станції "Академік Вернадский" показали, як під час нещодавнього виходу в океан морський леопард буквально наздоганяв їхній човен. Відео "переслідування" опублікували у Національному антарктичному науковому центрі.

"Звісно, така увага тварини цікава, але не надто приємна. Морський леопард має гострі зуби, дуже швидко пересувається у воді (до 40 км/год) і вважається одним з головних хижаків Антарктики. Він харчується не тільки крилем чи рибою, а й пінгвінами та іншими тюленями. Тож цілком може догнати та прогризти човен", – йдеться у повідомленні.

Довжина морського леопарда становить 3-4 метри, а вага 300-400 кг. Коли полярники зрозуміли, що отримали неочікуваного супровідника, одразу згорнули роботу в океані й повернулися до станції. 

Бо найпевніше леопард сприйняв появу транспорту як вторгнення на свою територію та вирішив прогнати “чужинця”. Тому переслідував його аж доки човен не причалив до острова.

Морських леопардів можна нерідко побачити в районі “Вернадського”, особливо з кінця антарктичного літа. В цей час вони починають полювати близько до берегів, де живуть колонії пінгвінів, очікуючи у воді недосвідчених малят. Після вдалого полювання, як і інші представники родини тюленевих, люблять відпочивати на крижинах.

Оскільки через потепління акваторія навколо нашого острова останніми роками майже не замерзає, то пінгвіни не мають потреби мігрувати далеко на північ. Нині вони можуть триматися в районі станції весь рік. Відповідно на зиму можуть лишатися й леопарди, що харчуються пінгвінами.

Відео  - механік 29-ї УАЕ Віталій Камінський.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті