Україна веде переговори зі Швецією щодо винищувачів Gripen

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква розповів, що Україна та Швеція ведуть перемовини щодо надання Києву винищувачів Saab JAS-39 Gripen, - пише "Голос Америки".

“Це тема, яку мій президент постійно підіймає перед керівництвом Швеції. І так було ще до вступу Швеції в НАТО. Зі зрозумілих причин, тоді вони не були готові давати жодних обіцянок, оскільки фіналізували своє членство в Альянсі. Зараз країна в НАТО, і мій президент знову спілкується з прем’єр-міністром Швеції, а наше міністерство оборони — з відповідними органами Швеції. Ці винищувачі такі ж хороші, як і F-16 і ми рухаємося в цьому напрямку”, — каже Жовква.

Раніше в коментарі Голосу Америки міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом повідомив, що Швеція не постачала Україні винищувачів, оскільки Україна дійшла висновку, що впроваджувати одночасно дві системи винищувачів — F-16 і Gripen — було б занадто складно.

Водночас, за словами очільника МЗС Швеції, його країна залишається відкритою до постачання Києву цих потужностей.

“Швеція, і шведський уряд не має жодних обмежень на ці дискусії після впровадження F-16. Але це рішення ухвалив український уряд, а не шведський”, — каже дипломат.

Торік Україна почала обговорення зі Швецією можливості отримання реактивних літаків Gripen шведського виробництва Saab, і Стокгольм пізніше заявив, що оцінить потенціал відправлення цих літаків для Києва.

У травні 2024 року Швеція повідомила, що призупиняє плани з надсилання Україні винищувачів Gripen, щоб спершу забезпечити впровадження літаків F-16.

На думку генерал-майора ВПС США у відставці Чарльза Коркорана, Gripen має значні переваги.

“Gripen — це набагато менша команда, яка може приземлитися де завгодно, швидко дозаправитися, швидко злетіти. Це набагато складніша ціль для Росії”, — каже він у коментарі виданню.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті