Україна поки що не бачить скупчення білоруських військ у безпосередній близькості від кордону - Держприкордонслужба

Державна прикордонна служба України поки що не фіксує будь-якого зосередження військових частин і обладнання білоруської армії в безпосередній близькості від кордону двох країн. Про це в ефірі національного телемарафону заявив представник прикордонної служби полковник Андрій Демченко, - повідомляє Телеграм-канал «Радио Свобода».

Демченко водночас наголосив, що, «оскільки Білорусь залишається в орбіті впливу Росії, ми повинні бути готові до будь-якого розвитку ситуації». Він наголосив, що є відомості про пересування військ і певну їхню концентрацію в глибині території Білорусі.

У повідомленні нагадується, що 18 серпня авторитарний лідер Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна «змушена була перекинути [до українського кордону] майже третину армії». Він звинуватив Україну в «агресивній політиці», сказавши, що українська сторона нібито сама почала перекидання своїх військ на північ країни.

25 серпня МЗС України, зі свого боку, звинуватило Білорусь у «недружніх діях», що виразилися в концентрації військ у Гомельській області «під виглядом навчань».

Білоруська редакція «Радио Свобода» на підставі досліджень за відкритими джерелами та консультацій із військовими експертами доходить такого висновку: «Наразі ми не бачимо значного зростання чисельності особового складу і техніки на прикордонних з Україною територіях, яке могло б свідчити про підготовку наступу або нести реальну загрозу Збройним силам України. З іншого боку, можливо, все ж відбулося невелике нарощування присутності білоруських військових і техніки. Здебільшого вони розміщені невеликими замаскованими групами - головним чином у лісових масивах. Ймовірно, було перекинуто кілька зенітно-ракетних комплексів С-300».

Як повідомлялося, білоруський опозиціонер Павло Латушко вважає, що «Лукашенко зніме труси, але не направить свою армію в Україну».

Статті

Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Всі статті