Україна підпише з Чехією угоду про безпеку 18 липня

Україна підпише з Чехією угоду про безпеку 18 липня на саміті Європейської політичної спільноти в Лондоні. Про це повідомляє "Чеське радіо" з посиланням на прем’єр-міністра Чехії Петра Фіалу.

За словами прем’єра, він у четвер дійшов домовленості з президентом України Володимиром Зеленським, що переговори про текст цієї угоди сторони завершать до саміту НАТО у Вашингтоні, який буде відбуватися протягом другого тижня липня.

Про можливість укласти таку угоду за зразком тих, що їх Україна останніми місяцями укладає з багатьма країнами-союзниками, президент Чехії Петр Павел говорив іще в квітні.

Як говорив тоді ж міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський загальними словами, не коментуючи деталей майбутньої угоди, «в ній буде йтися про підтримку в галузях безпеки, економічної співпраці і відновлення країни, політичної співпраці, підтримки українських реформ». Міністр додав, що угоду буде схвалювати уряд Чехії.

«Ця угода буде ще одним каменем у загаті на шляху російського імперіалізму», - наголосив Ліпавський.

Станом на 28 червня Україна підписала такі угоди вже з 19 країнами, а також із Європейським союзом. За часом підписання це Велика Британія, Німеччина, Франція, Данія, Канада, Італія, Нідерланди, Фінляндія, Латвія, Іспанія, Бельгія, Португалія, Швеція, Ісландія, Норвегія, Японія, США, ЄС, Естонія й Литва.

Найімовірніше, наступною стане Польща, прем’єр-міністр якої Дональд Туск заявив, що майже напевно підпише таку угоду з Україною ще до саміту НАТО.

Статті

Країна
30.06.2024
23:00

“Ніхто не бере на себе відповідальність давати роз’яснення”, або дещо про покарання за колабораціонізм

Офіс генерального прокурора нараховує 8269 кримінальних проваджень по відносно новій статті 111-1 “Колабораційна діяльність” Кримінального кодексу. В Єдиному державному реєстрі судових рішень є вже 1694 вироки
Донбас
30.06.2024
17:00

"Режим поводився щодо цих регіонів як колоніальний..." Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продемонстрували, що цілком можуть обходитися без журналістів. Достатньо отримати з Москви готове інтерв'ю і зробити вигляд, що хтось із російських чиновників чи бізнесменів давав його саме місцевим виданням....
Країна
29.06.2024
13:50

Воєнно-туристичний сезон у Криму: як попит обернувся на спад

"Їдуть, бо дешевше, ніж курорти Краснодарського краю. Їдуть, бо їх не чекають на європейських курортах. Та й Туреччина вже не по кишені, бо там оплата у доларах", – зазначив один із туроператорів.
Всі статті