Україна хоче провести саміт миру до кінця року за участю Росії - посол у Туреччині

Україна має намір організувати новий мирний саміт до кінця цього року і хоче, щоб цього разу в ньому взяла участь Росія, - повідомляє Reuters із посиланням на заяву посла України в Туреччині в 9 октибря.

При цьому він виключив можливість прямих двосторонніх переговорів із Москвою на цій зустрічі.

«Одна з найважливіших цілей цього саміту - досягнення справедливого миру в Україні. Ми не говоримо про формат, у якому Україна і Росія сидять один навпроти одного, і Україна прислухається до вимог Росії», - сказав посол Василь Боднар на брифінгу в Анкарі через турецького перекладача.

«Зараз ми бачимо таке: міжнародне співтовариство разом з Україною збереться і складе список кроків, які можна зробити для встановлення справедливого миру в Україні, і на основі цього списку вони обговорять, які вимоги пред'явити Росії», - сказав він.

«Це не буде пряма двостороння зустріч, найімовірніше, вона пройде у форматі, в якому братимуть участь треті сторони, і (переговори) будуть вестися через треті сторони. Ми сподіваємося провести цей саміт до кінця року», - заявив посол.

За словами Боднара, Туреччина, яка під час війни намагалася підтримувати теплі відносини як з Україною, так і з Росією, буде важливим учасником зустрічі завдяки своєму досвіду посередництва в інших конфліктах.

Видання зазначає, що підтримуючи територіальну цілісність України, засуджуючи вторгнення і надаючи їй військову підтримку, член НАТО Туреччина виступає проти санкцій Заходу щодо Росії, з якою в неї важливі відносини в галузі оборони, енергетики та туризму.

Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан, як очікується, візьме участь у саміті Україна - Південно-Східна Європа в хорватському місті Дубровник у середу. Турецьке дипломатичне джерело повідомило, що він підтвердить позицію Анкари про те, що будь-які мирні переговори мають включати обидві сторони для «справедливого і міцного» врегулювання.

Статті

Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Світ
09.10.2024
11:20

«Росії заморожування конфлікту абсолютно не потрібне». Російські ЗМІ про Україну

"Для Росії заморожування конфлікту «тут і зараз», в умовах, коли шальки терезів дедалі виразніше схиляються на нашу користь, не лише абсолютно не потрібне, а й навіть було б згубним у стратегічному плані"
Країна
08.10.2024
23:19

"Вистояли якимось дивом", або підсумки туристичного сезону у Криму

Якщо для туристів порівняно низькі ціни на відпочинок – це однозначний плюс, то місцеві жителі, багато з яких весь рік живуть за рахунок літнього сезону, в жаху від того, що втрачають заробіток.
Всі статті