Угорщина та Словаччина звинуватили Україну в порушенні Угоди про асоціацію з ЄС

Уряди Угорщини та Словаччини вимагають від Європейської комісії вжити заходів через заборону України на транспортування нафти російської компанії «Лукойл» своєю територією. На думку урядів, рішення України порушує Угоду про асоціацію з ЄС. Про це заявили міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто та його словацький колега Юрай Бланар., повідомляє "Громадське" з посиланням на Magyar Nemzet

На думку Сіярто, рішення України «фундаментально загрожує безпеці енергопостачання Угорщини та Словаччини» та є «неприйнятним кроком з боку країни, яка хоче бути членом Європейського Союзу».

Він також заявив, що у такий спосіб Україна порушила Угоду про асоціацію з ЄС, а тому постраждала країна-член може розпочати процедуру консультацій з Єврокомісією. Якщо ж з Україною не вдасться досягти згоди, то, за словами Сіярто, можна створити арбітражний суд, що розгляне справу протягом 40 днів.

Якщо і це не допоможе розв’язати суперечку, то ЄС, мовляв, може відмовитися від виконання зобов'язань, згідно з Угодою про асоціацію — наприклад, про надання безмитного режиму. Утім наразі справа досі перебуває на стадії консультацій, каже глава угорського МЗС.

Тим часом словацький міністр закордонних справ Юрай Бланар також заявив, що заходи призупинення транзиту нафти компанії «Лукойл», які запровадила Україна, є «явним порушенням положень Угоди про асоціацію, укладеної між ЄС та Україною». Тож на тлі цього Словаччина спільно з Угорщиною звернулися до Єврокомісії.

«Ми відкидаємо перетворення Словаччини на політичний інструмент проти Угорщини чи будь-якої іншої держави. Ми будемо рішуче захищатися і використовувати всі можливості європейського права. І при цьому ми будемо захищати наші суверенні національно-державні інтереси», — заявив Бланар.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо під час телефонної розмови зі своїм українським колегою Денисом Шмигалем розкритикував санкції України проти російської нафтової компанії «Лукойл».

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті