У Єврокомісії заявили, що росіяни можуть потрапити до ЄС у підсанкційному одязі

У Єврокомісії роз’яснили, як слід інтерпретувати імпортні заборони, вказівки щодо імплементації яких були опубліковані 8 вересня. Окрім автівок з російською реєстрацією, в "чорному" списку – понад 180 позицій, у багатьох є також підпункти. Про це повідомляє Радіо Свобода

Зокрема, у списку значаться, зокрема, спиртне, сигарети, косметичні засоби, валізи, гаманці, туалетний папір, одяг, фени, плойки, ноутбуки, фотоапарати. Втім, представник Єврокомісії Деніел Феррі уточнив, що ввезення особистих речей навряд чи розцінюватиметься як порушення санкцій.

"Зрозуміло, що, якщо ви перетинаєте кордон із одягом або особистими речами зі списку заборонених, то не йдеться про осіб, які обходять європейські санкції. Думаю, слід це брати до уваги. Та коли йдеться про цінні товари, наприклад, про автомобілі, то цього потрібно суворо дотримуватися. І це одна з причин, чому було оновлено документ із вказівками" – сказав Феррі на брифінгу в Брюсселі.

Обмеження, додав представник Єврокомісії, не є новими, а є частиною санкцій, які ЄС запровадив проти росії раніше. Новими є лише роз’яснення, як їх застосовувати, зокрема в частині ввезення на територію ЄС авто з росії.

"Товари (заборонені до в’їзду – ред.) перелічені в наших матеріалах про санкції. У конкретному випадку з автомобілями вони дійсно підлягають імпортній забороні і не можуть ввозитися до ЄС… Санкції повинні застосовуватися суворо й гарантувати неможливість їхнього обходу. І це частина наших загальних вказівок, які ми також даємо державам-членам", – зазначив Феррі.

На запитання Радіо Свобода, наскільки обов’язковими є до виконання вказівки Єврокомісії, її представник нагадав, що санкції вважаються законодавством ЄС, відтак держави-члени мають їх застосовувати, дотримуючись європейського права.

8 вересня Єврокомісія опублікувала робочий документ, що містить рекомендації національним органам влади щодо реалізації регламентів, котрі стосуються санкцій ЄС щодо росії. Документ оформлено як перелік відповідей на питання, що ставляться найчастіше. Там вказано, що транспортний засіб, котрий "походить чи вивозиться з Росії", є об’єктом забороненого імпорту, незалежно від цілі використання.

Як повідомлялося, донька путіна, попри санкції, публікує статті в наукових журналах США та Швейцарії. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті